Odp: Fotobudka - zrób to sam
A po co lustrzanka? Nie lepiej jakis kompakt z duza GO i sankami do podlaczenia lampy a jako lampe cos studyjnego 100Ws?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A po co lustrzanka? Nie lepiej jakis kompakt z duza GO i sankami do podlaczenia lampy a jako lampe cos studyjnego 100Ws?
Mam 7d i 430ex, które leżą w torbie awaryjnie (czytaj nie przynoszą zysku). W budzie trochę zarobią i odciążą kieszeń od zakupu kompaktu i 100Ws.
Jak myślisz , ile takie coś postoi ?
Niezła reklama na forum ;)
Tak się zastanawiam czy to na pewno polsko języczne forum?
Do góry panowie nie ma pytań o to ile postoi, jaki aparat, a żeby widzieć w tym jakąś reklamę to już nie mam słów.
Chętnie pogadam z kimś, kto ma ochotę podzielić się doświadczeniami, ale nie pitolcie z łaski swojej o d.. marynie. Dzięki.
@M.Studio
Wiesz co niewiele Ci pomogę. Sam mam zamiar nabyć fotobudkę :), ale z tego co widziałem w tych co sie kupuje to drukarka jest termosublimacyjna, aparaty typu Canon 1100 lub 1200 ewentualnie jakieś hybrydy. Obudowa byla robiona z "amelinium" :). Jakie lampy (napewno nie była to systemówka) to muszę przejrzeć maile mam tam wszystko opisane.
Jako softbox służyła jakaś mleczna plexa.
Mam tez gdzieś jakieś zdjęcia z sieci z wnetrza takiej fotobudki i jak to jest rozwiązane.
Jakbyś miał jakieś pytania to postaram sie pomóc - wal na priv.
Cytat:
Zamieszczone przez
M.Studio
Chętnie pogadam z kimś, kto ma ochotę podzielić się doświadczeniami, ale nie pitolcie z łaski swojej o d.. marynie. Dzięki.
Dlaczego ktoś miałby się z Tobą dzielić gdy rynek jest tak zalany, że ceny spadły juz o połowę?
Zresztą, sama budowa opisana jest w google, krok po kroku.
Flash systemowy, znajomi mieli problem z balansem bieli oraz ekspozycją (ich budka jest "odkryta" więc zmienne warunki)- to tylko jeden z problemów jaki mieli do rozwiązania. Ale ZTCW opłaciło im się.
@diplo
Dziękuję za zainteresowanie. Prześledziłem oczywiście wszystko o gotowych fotobudkach i wiem co w nich umieszczają. Chcę natomiast wykorzystać sprzęt, który już mam (czytaj zrobić to tanio).
Drukarka subli jest świetna do tych zastosowań bo szybka, natomiast mnie musi wystarczyć atramentówka epson p600 (dwie wady - duża i wolna, ale własna).
Ok, to jeszcze raz:
1. SOFT
Jedyny polski jaki znalazłem to "dibudka" za 1160zł. Po pierwsze drogi, po drugie ma nie małe wymagania odnośnie komputera. Czy ktoś z Was słyszał o czymś tańszym i polskojęzycznym?
2. ZMIĘKCZENIE ŚWIATŁA
Co prócz kruchej pleksy i materiałowego płachty można by zastosować? (chodzi o elastyczny materiał, ale sztywniejszy niż płachta)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Dlaczego ktoś miałby się z Tobą dzielić gdy rynek jest tak zalany, że ceny spadły juz o połowę? .
Czy ja pisałem "podziel się i daj stówę?". Stary proszę Cię...