Canon 6D - pytania początkującego operatora
Witam.
Od 4 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 6D. Niestety, mam pewne pytania, związane z rejestracją filmów i robieniem zdjęć.
1. W trakcie oglądania zarejestrowanych materiałów, szczególnie na dużym monitorze, występuje zjawisko braku płynności w filmie. Canon oferuje możliwość rejestracji filmów Ful HD z szybkością 25 klatek na sekundę (dzięki Magic Lantern nieco ponad 26), ale to stanowczo za mało, aby można było mówić o pewnym komforcie. Często nawet laicy, oglądajac materiały pytają, dlaczego ten obraz tak "migocze"?
Czy jest jakiś sposób, aby przejścia poszczególnych klatek były bardziej płynne?
2. Kolejny mankament to "przebarwianie" zdjęć. Zjawisko występuje, gdy fotografowany obiekt znajduje się np. na tle brązowej ściany. Kolory są wówczas nienaturalne, skóra przyjmuje kolor otoczenia, zdjęcie jest nieestetyczne i przesycone brązami. Czasami pomaga manualna korekcja kolorów w ustawieniach, ale i tak nie jestem zadowolony z efektów.
Jak fotografować, żeby fotka była wykonana poprawnie pod względem nasycenia poszczególnych kolorów?
Odp: Canon 6D - pytania początkującego operatora
Obraz migocze, czy brak płynności ruchu? Jakie oświetlenie? Sztuczne, czy naturalne?
Co do kolorystyki to ustaw poprawnie WB i powinno być OK, no chyba że światło odbija się od kolorowej ściany dając mocny zafarb wtedy samo WB może być mało.
cześć, dzięki za szybką reakcję.
1. Źle się wyraziłem, nie chodzi o migotanie, tylko o brak płynności ruchu, związany ze zbyt małą liczbą FPS.
2. Chodzi o taki właśnie "zafarb", nie o źle ustawiony WB. Nie mam pojęcia co z tym zrobić.
1. Wydłuż naświetlenie klatek, przy okazji iso zmniejszysz. :)
2. WB + krzywe
1. Nawet przy ISO 100 powstaje ten sam problem. Naświetlanie zwykle przy FPS 25 ustawiam na 50, chyba że robię statyczne ujęcia i zależy mi na jak najniższej czułości - wtedy 25.
2. Tak, ale to już bardziej obróbka w PS, bo nie za bardzo wyobrażam sobie ustawianie przed każdym zdjęciem WB-Przesuw/Bkt w aparacie, bo efekt i tak nie jest taki, jaki bym chciał. C6D czasem wariuje, jeśli chodzi o barwy. Uważam, że zdjęcie powinno być wykonane poprawnie już na etapie rejestrowania surowego materiału.
Cytat:
Zamieszczone przez
slawexsdz
2. Tak, ale to już bardziej obróbka w PS, bo nie za bardzo wyobrażam sobie ustawianie przed każdym zdjęciem WB-Przesuw/Bkt w aparacie, bo efekt i tak nie jest taki, jaki bym chciał. C6D czasem wariuje, jeśli chodzi o barwy. Uważam, że zdjęcie powinno być wykonane poprawnie już na etapie rejestrowania surowego materiału.
Pozostaje ustawienie WB dla sceny na szarej karcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
slawexsdz
1. Nawet przy ISO 100 powstaje ten sam problem. Naświetlanie zwykle przy FPS 25 ustawiam na 50, chyba że robię statyczne ujęcia i zależy mi na jak najniższej czułości - wtedy 25.
Niejeden raz słyszałem że są narzekania na 6D jeśli chodzi o płynność ruchu /znajomy poruszał ten problem przy okazji szybkich panoram). Cóż, może zwyczajnie potrzebujesz kamery, 6D to aparat fotograficzny, filmowanie to w nim jedynie dodatek.
wstaw jakiś filmik gdzie widać problem, zobaczymy i pomyślimy jak pomóc :)
WB czasem wariuje, trzeba poprawiać w post procesie
Przejdź na system NTSC - będziesz miał 30 fps.:mrgreen:
Powodem braku płynności jest pewnie hardware/software na którym ogladasz te filmiki.