Odp: Lampa Yongnuo 560 II
Te lampy są zgodne ze wszystkim, na co da się je założyć, nie będzie żadnych problemów.
podepne sie pod temat. Mam lampe YN 560 I chcialbym by mi chodz raz blysnela podczas zdjecia moim cannoned d40. Jak to to sie ustawia? Dodam, ze gdy wchodze w menu->Falsh control i probuje wybrac:
albo:
External flash func. setting albo External flash func setting albo External flash C.Fn seting albo chocby clear ext. flash C.Fn set. to wypisuje mi komunikat: "THis menu cannot be displayed. Incompatibile flash o flash's power is turned off" przy czym lampe mam naladowana, wloczona: (swieci sie diode pilot na czerwono i diode pod nia tez na czerwono, wybrany jest tryb s1)
A moze to jest w ogole niekompatybilna lampa z moim aparatem? Wersja firmaware 1.1.1. Co poradzicie?
To lampa manualna, nic nie ustawiasz z menu aparatu.
Jak ma się wyzwolić stojąc gdzieś obok aparatu, ustaw ją w S2, oczywiście lampa wbudowana musi błysnąć.
Dzieki za sugestie. Tryby s1/s2 działają dobrze, lampa błyska tak jak powinna Teraz chce by zadziałał w trybie standardowym czyli M, zamontowany w aparacie.
mam wybrane: tryb M, dioda PILOT swieci sie na czerwono. Lampa zamontowana w aparacie, właczona, naładowana, naciskam spust migawki. Nic. Nie błyska. o czym zapomniałem?
Powinna, jeśli wszystko jest sprawne i styk lampy kontaktuje ze stykiem na stopce aparatu.
Czy inna lampa na Twoim aparacie działa? Czy ta 560 błyska, gdy zwierasz na jej stopce styk z "blaszką"?
fakt.. inna nie działała też. oddałem ja nawet marudzac,ze niekompatybilna i kumpel wzial tamta i sprzedał mi inna. A przeciez wina moze byc po stronie aparatu i tego styku. dzieki za wskazowke. Przetre jeszcze styk w aparacie spirytusem, a jesli po tym nie zadziala oddam na żytnia i tyle.
... no i poszedłem na żytnia ale nawet nie chcieli przyjac tej lampy do sprawdzenia z aparatem. Sprawdza tylko czy aparat działa z lampami systemowymi. Słabo trochę. Czy to naprawdę prawdopodobne, że YN 560 nie zadziała w trybie manualnym z d40? Komuś zadziałała na wspomnianej puszce. W trybie M. Pozostałe 2 tryby działaja ale niestety to mnie najmniej interesuje.
ciag dalszy tej weryfikacji jest taki, ze canon moj (40d) dziala dobrze z lampami systemowymi. Jest to jednak pewien szok dla mnie. Bede sprzedawal lub wymieniał zatem nieuzywana lampe.
Cytat:
Zamieszczone przez
arturmaksymilian
ciag dalszy tej weryfikacji jest taki, ze canon moj (40d) dziala dobrze z lampami systemowymi. Jest to jednak pewien szok dla mnie. Bede sprzedawal lub wymieniał zatem nieuzywana lampe.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Czy ta 560 błyska, gdy zwierasz na jej stopce styk z "blaszką"?
Oczywiście gdy jest włączona i naładowana?