Witam , w zwiazku z tym ze 10D padl , zamierza naprawic ale to potrwa, jestem zmuszony nabyc nowy aparat. Jakie sa najwieksze roznice pomiedzy tymi 2 aparatami poza wielkoscia ekranu ?? Co bardziej polecacie ?
Wersja do druku
Witam , w zwiazku z tym ze 10D padl , zamierza naprawic ale to potrwa, jestem zmuszony nabyc nowy aparat. Jakie sa najwieksze roznice pomiedzy tymi 2 aparatami poza wielkoscia ekranu ?? Co bardziej polecacie ?
Kup 30'stke. Na "telewizorze" bedzie latwiej modelce pokazac jak wyszla ;)
Akurat duży telewizorek nie jest jakąś specjalną zaletą do studia, bo przy sensownej studyjnej pracy modelka nie będzie po każdym ujęciu schodzić z planu i zerkać na aparat. W praktyce najczęściej podpina się aparat do komputera i odpala RemoteCapture (albo, jeśli kogoś na to stać, PortraitOne firmy PhaseOne - tej od C1). Oczywiście zauważyłem ;-) na końcu Twojej wypowiedzi :-) ;-)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
jedna cholera, jak Ci nie szkoda dowalic jakies 1000 - 1500zl do 30D to sobie kup. W studiu nic Ci to nie da za wyjatkiem wiekszego komforu pracy z podgladem. Z cyfrowka i tak niema sensu uzywac swiatlomierza flash wiec dobry podglad to zaleta. Osobiscie albo bym kombinowal jak by tutaj 5D nabyc albo wziol 20D i reszte przeznaczyl na szklo, cokolwiek. Zreszta taki mam zamiar zamienic za jakis czas 20D na 5D bo to cale 30D dla posiadacza 20tki to taka marchewka na koncu kija. Marketingowcy po prostu szukaja frajera z klapkami na oczach i pedem do nowinek.Cytat:
Zamieszczone przez Adamwo
Bylbym zapomnial, jest jeszcze jedna zaleta 30D - ISO50 wbrew pozorom jesli masz dobre szkla i chcesz fajny portrecik a lampy bardziej sie juz nie da skrecic to 50ISO bylo by jak znalazl... Jedziesz wtedy portret nawet na F1.4 a nie cudujesz z lampami.
Roger
Zawsze mozesz Ty podejsc z puszka :mrgreen:
Ciagnac przewody niebezpiecznie, potknac sie mozna :D Tobie tez powinno byc latwiej zerknac na wiekszy jak odwracac glowe gdzies na bok ;)
Zreszta jak juz masz tak pro wyposazone studio z komputerami i cala reszta to pewnie oszczedzac nie musisz na nic innego, wiec 30'stka w sam raz ;)
No chyba ze zalozysz "fundusz na FF".
Nooo....te komputery przynoszę ze sobą w plecaku w postaci mocno wiekowego laptopa, który przy życiu trzyma się tylko siłą woli :-)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
No ale wygląda to "pro" lub przynajmniej "semi-pro" :-) :-) i laski na to lecą ;-))
Żartuję oczywiście (jakby uśmieszki wcięło :-) )
Chyba jednak sie zdecyduje na 20D i dokupie monitorek LCD 10 cali w cenie 800 - 900 zl , to chyba lepszy wybor. Szkla juz mam, 5D to za duzy wydatek , rozdz. tez tekiej nie potrzebuje.
rozsadne podejscie. Kto wie? Moze do tego monitorka LCD dalo by sie jakos bezposrednio podlaczyc 20D ? Przeciez wyjscie jest...Cytat:
Zamieszczone przez Adamwo
Hmm byla by to rewelacja... Kurcze czu sa jakies LCDki albo CRT z wejsciem analogowym przez te wtyczke (chinch?) ...
Roger
Jasne że są takie LCD'ki - można kupić telewizor LCD np 15 calowy - będzie miał komplet wejść i cenowo wyjdzie gdzieś w granicach 1000 zł.Cytat:
Zamieszczone przez Rogeros
Ale IMO laptop i transfer zdjęć po kablu do kompa jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem.
oczywisice ze sa LCD z wyjsciem analogowym chinch, poszukaj monitorkow LCD do samochodow , do zestawow dvd , sa w wielkosciach 7-10 cali przekątna.