-
Hoya HMC UV Plamki
Hej., Kupilem dzisiaj filtr HOYA HMC SUPER UV(0) czarna seria
i z nadgorliwości dmuchnąłem na niego, żeby usunąć paproszki przed nakręceniem i teraz na filtrze mam takie trzy fioletowawe kropeczki (probably mikrokropelki wody - jak plułem dmuchając)
czym mogę to wyczyścic ?
jest to na stronie wewnętrznej filtra czyli tej, która ma kontakt z obiektywem a nie światem zewnętrznym. Bardzo proszę o pomoc
Jak to jest takie wrażliwe, to jak mam wyjść z takim filtrem na dwór gdy np. siąpi deszcz?
-
miałem takiego fioleciaka po kropnięciu wodą
Trzykrotne potaktowanie papierowym ręcznikiem z płynem do szyb pomogło
-
Tez to mialem. Plyn i papierki do czyszczenia obiektywow chyba firmy HAMA pomogly i plamki zniknely.
Pozdrowki
Paweł
-
najlepszy do czyszczenia optyki i fitrow jest izopropanol wysokiej czystosci
sprawdzone buteleczka 120ml jakies 4 zlote a wystarczy na kilka lat ;-)
-
a darmowy i stosowany przeze mnie sposób to czysta koszulka bawełniana przepuszczona krótko nad parą wodną (materiał leciutko wilgotny) - efekty są ok.
-
Ja używam płynu do czyszczenia monitorów LCD. I narazie nic złego się nie stało. A efekty całkiem niezłe
-
Chuchnąć i wytrzeć bibułką.
-
Ja kupiłem tani filtr UV SELCO, po dmuchnięciu powietrzem z puszki został ślad na filtrze. Użyłem chusteczek do LCD mokra i sucha. Jak wytarłem suchą to stwierdziłem, że nie mam połowy powłoki UV. Wytarłem do końca i mam teraz osłonę na obiektyw z jednostronną powłoką.
-
Te fioletowe plamki to tluszcz. Jesli jest ich malo to
a) dmuchnij gruszka, zeby na filtrze nie bylo ostrych paprochow
b) wez watke, ale bawelniana, chuchnij i przeczysc.
-
Trza kupować Marumi UV Water Proof Coat :D