lampa pierścieniowa do portretów?
Witajcie!
Zbliża mi się sesja w pokoju hotelowym z modelką "sesja pościelowa". Mam nieco ograniczone fundusze aby kupić normalną lampę błyskową lub jakieś parasolki itd. tym bardziej, że zdjęcia w takich miejscach to rzadkość, a studia nie mam. Widziałam, że niektórzy w pomieszczeniach używają lamp pierścieniowych, które są pierwotnie do fotografii macro.
Lampa pierścieniowa LED APUTURE HALO do Canon (5076259067) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Czy ktoś mógłby mi doradzić czy w pomieszczeniu w pochmurny dzień doda mi to trochę światła na zdjęciach modelki?
Jest sens aby się w to zaopatrzyć, czy może wydam niepotrzebnie pieniądze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Odp: lampa pierścieniowa do portretów?
A nie lepiej napisac kiedy i gdzie odbywa sie sesja? Moze akurat ktos kto posiada sprzet do swiecenia nudzi sie i wpadnie pomoc za przyslowiowe piwko czy mozliwosc zrobienia zdjec modelce?
nie rozumiem po co w ogole na taka sesje zabierac aparat ?
spoko, jak ktoś z mazur i wybiera się w okolice Giżycka :D
będzie miał do dyspozycji dwie panie :D modelka i p. fotograf :D
a tak na poważnie.... aparat może się jednak przydać..
Cytat:
Zamieszczone przez
tfotografia
Zbliża mi się sesja w pokoju hotelowym z modelką "sesja pościelowa". Mam nieco ograniczone fundusze aby kupić normalną lampę błyskową lub jakieś parasolki itd. tym bardziej, że zdjęcia w takich miejscach to rzadkość, a studia nie mam.
Czegoś nie rozumiem, umawiasz się na sesję, wiedząc, że nie jesteś w stanie jej zrobić? To taka nowa, świecka tradycja (cytując klasykę filmu)? ;)
Używają, doda trochę światła, ale właśnie - "trochę", które może wystarczyć do ciasnego portretu, ale nie do oświetlenia sylwetki.
Zresztą zapytaj sprzedawcę, np. przy obiektywie 50mm, z odległości 2m i świeceniu na ścianę, jak wygląda rozkład światła i jaki musi być czas naświetlania, aby zdjęcie było poprawnie naświetlone przy ISO400 i przysłonie np. 2.8
nie lepiej będzie wykorzystać światło padające z okna, miękkie światło w takich sesjach to magia, a jak planujesz sesje wieczorem to wykorzystaj światło z lamp znajdujących sie w pomieszczeniu ;)
nie moda a raczej pomysł przyjaciółki, która chce prezent dla narzeczonego zrobić i zwróciła się o pomoc do mnie. robiłam zdjęcia bez lamp i też szło, czasem podkręcałam coś w ACR i stykło, ale chciałam na wszelki wypadek trochę więcej światła np. na twarz. :)
niestety mam 100km drogi do większego miasta żeby znaleźć porządny sklep, dlatego chciałam zamówić z internetu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
bajker83
nie lepiej będzie wykorzystać światło padające z okna, miękkie światło w takich sesjach to magia, a jak planujesz sesje wieczorem to wykorzystaj światło z lamp znajdujących sie w pomieszczeniu ;)
zawsze staram się wyciskać 100% z naturalnego światła, stąd brak mi sprzętu oświetlającego. ale obawiam się, że może nie wystarczyć (niewielkie okna)
to kup sobie coś mocnego halogen budowlany tani koszt i odbij od ściany lub od blendy ;) rozprosz światło w pokoju
Kup sobie np. YN-560II lub jakiś niższy model. Za 150zł kupiłem 2 miesięczną używkę. Ustawisz ją z boku, odbijesz gdzieś od ściany (ewentualnie parasolkę ze statywem około 50 - 60 zł), a wyzwolisz błyskiem lampy wbudowanej.
Zerknąłem na aukcje np. http://allegro.pl/lampa-blyskowa-yon...085881281.html
Taka lampa to jednorazówka.
Pomijając w ogóle fakt, że lampa do makro daje mało światła, bo obiekty są zazwyczaj blisko obiektywu.
Może ktoś z okolicy pożyczy za 'flaszkę' jakieś światła?