Który 70-300 z stabilizacją wybrać
Miałem do niedawna Tamrona 28-300 bez stabilizacji i postanowiłem kupić coś podobnego (75 - 300) z stabilizacją. prawdopodobnie używanego. Canon, Sigma i Tamron produkują takie obiektywy. Z braku doświadczenia proszę o doradzenie który będzie najlepszy.
Odp: Który 70-300 z stabilizacją wybrać
Cena/jakość - to Tamron. To mz zupełnie poprawne szkło. Canon droższy, ale czy dużo lepszy? Najfajniejsza jest L-ka, jednak cena używek to 2,5 krotność ceny nowego Tamrona.
pozdr,MK.
Cytat:
Zamieszczone przez
kuba1961
Miałem do niedawna Tamrona 28-300 bez stabilizacji i postanowiłem kupić coś podobnego (75 - 300) z stabilizacją. prawdopodobnie używanego. Canon, Sigma i Tamron produkują takie obiektywy. Z braku doświadczenia proszę o doradzenie który będzie najlepszy.
nie da sie przewidziec stanu obiektywu uzywanego jaki uda Ci sie znalezc- a przeciez duzo zalezy od stanu obiektywu.
jesli chcesz opinie to nie znajdziesz lepszych niz na optycznych. poczytaj - sa obiektywne.
Opinie uzytkownikow to troche trzeba traktowac z dystansem , ale Jakis ogolny poglad tez mozna sobie wyrobic.
trudno bedzie znalezc osobe , ktora uzywa wszystkie wymienione przez Ciebie obiektywy , ma doswiadczenie i bylaby w stanie udzielic fachowej opini.
co najwyzej ludzie tutaj dziela sie swoimi wrazeniami , przypuszczeniami.
zobacz na optycznych , ewentualnie innym podobnym serwisie.
Tamron 70-300 USD, świetne, tanie szkło, znakomita stabilizacja, ostrość od pełnej dziury
polecam
Cytat:
Zamieszczone przez
kuba1961
Canon, Sigma i Tamron produkują takie obiektywy. Z braku doświadczenia proszę o doradzenie który będzie najlepszy.
Sigma odpada bo nie ma stabilizacji. Zresztą optycznie to historia.
C70-300L IS może się okazać za drogi - no ale jakość - bajka.
Pozostaje więc wybór między C70-300IS (nie L) i Tamronem 70-300 VR:
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Lens Image Quality
Znajdziesz wiele porównań zazwyczaj ze wskazaniem na Tamrona.
Jeżeli weźmiesz Canona będziesz ciągle musiał czytać jaki to ten Tamron lepszy od Canona i szlag Cię trafi.
Bierz tego Tamrona, nie kombinuj.
Chyba trzeba go dobrze kupić. Ja kupowałem Tamrony od Cichego bo nie mam gdzie samemu testować.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Sigma odpada bo nie ma stabilizacji. Zresztą optycznie to historia.
Prosz...
Test Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG OS - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
dla mnie najlepszy bedzie 70-300 l
i jest ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
morlight
Rzeczywiście jeszcze można go dostać.
Zasugerowałem się tym, ze zniknął z oficjalnych stron Sigmy (a właściwie to został przeniesiony do Discontinued).
A ja w zeszłym roku poszedłem kupować C 70-300, w sklepie przebierałem chyba półtorej godziny, sprzedawca pozwolił mi się pobawić kilkoma. I w końcu kupiłem L-kę 70-300 IS. I nie żałuję tego wyboru, szkiełko jest super. Autofocus momentalnie ostrzy, nie pływa. Mając podpięty "zwykły" i za chwilę L-kę różnicę czuć (i widać) od razu. Ostrzyłem sobie obiektyw na ludzi przechodzących koło sklepu. L-ka nie pomyliła sie ani razu, a ten "czarny" dosyć często szukał ostrości i trochę to trwało.
Zdecydowałem, że różnica między tymi szkiełkami warta jest tej dopłaty, ....a że miałem dość kasy przy sobie, to po prostu kupiłem to, co lepsze :) Obydwa szkiełka podpinałem do C 7D.
L-ka to fajna sprawa ale cena już nie bardzo. Za bardzo przekracza budżet. Byłem nastawiony na Canona bo ten poprzedni Tamron był taki jakiś nie ostrawy. Dziękuję za podpowiedzi. Wynika z nich że jak dobrze trafię to i Canon i Tamron będzie OK. Zaczynam poszukiwania.