Jaki teleobiektyw do pełnej klatki
Witam jestem początkującym na forum jeśli ten temat jest w złym dziale to przepraszam. Od niedawna jestem użytkownikiem aparatu 6D i chciałbym kupić do niego jakiś dobry teleobiektyw - niestety na elke mnie nie stać myslałem nad tymi dwoma :
Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM - Optyczne.pl
Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD - Optyczne.pl
Odp: Jaki teleobiektyw do pełnej klatki
Dopóki nie określisz do czego tego obiektywu chcesz używać, nikt nie będzie w stanie Ci udzielić sensownej odpowiedzi. Czym innym się fotografuje sport na hali, a czym innym np. ptaki...
W porównywalnej cenie jest Canon EF 70-200 f/4.0 L IS USM. Tylko do czego będzie używany ?
Napisałeś, że na elkę Cię nie stać, a oba zapropnowane obiektywy są po około 4k z niezłym hakiem.
Najtanszą altenatywą jest elka Canon EF 70-200 f/4.0L USM bez stabilizacji.
używana 70-200 f/2.8 IS nawet teraz na forum jest za 3999zł
Jeśli 2.8 nie jest Ci niezbędne to w tej cenie możesz się rozejrzeć za 70-200/4 IS.
Jeśli jednak jest to... Sigma kosztuje ~4kafli, a Tamron ~5, oczywiście za nowe, w tej cenie kupić bez problemu 70-200/2.8 nawet z IS.
Kolejna ważna kwestia- jakie będzie zastosowanie szkła?
W sumie to będe go używał do portretów
Cytat:
Zamieszczone przez
pablo996
W sumie to będe go używał do portretów
Do portretu nie potrzebujesz zooma tylko Canona 200/2,8 L II USM: http://allegro.pl/listing/listing.ph...-isqm-1-e-0113
Euro RTV - 40 rat 0%: Canon EF 200 mm f/2,8 L II USM - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
To kup 70-200/2.8 L i zostanie na 85 jeszcze;)
Myślałem również nad szkłem portretowym do FF, ale nie zoomem, choć tylko sporadycznie coś "osobowego" pstryknę i nabyłem 100/2,8 Macro.
Ale bez zastosowań macro zastanów się nad 100/2.0 lub 85/1,8.
to kup używkę Canona EF 70-200 2.8 IS pierwszą wersję - świetny obiektyw.