Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS + EOS 600D
Witam.
Zakładam nowy temat ponieważ doszedłem do wniosku że powinienem wyregulować AF w moim aparacie.
Problem polega na tym, że aparat czasem mimo potwierdzenia ostrości nie robi ostrych zdjęć, mimo potwierdzenia ostrości w konkretnym miejscu nie ma tam ostrości, czasem w ogóle całe zdjęcie jest nieostre.
Na początek powiem, że aparat był w serwisie ponieważ pojawiają się nietrafione zdjęcia, niestety ustawianie AF w serwisie nic nie dało, a gwarancja już się skończyła.
Poniżej zamieszczam fotki z moich testów FF/BF, według mnie aparat ma zdecydowany FF. Prosiłbym o pomoc w ocenie wyników. Ostatnie dwa zdjęcia to taki mój wymyślony test, zrobiłem zdjęcie ręcznika w kratkę powieszonego pionowo najpierw na wizjerze potem na LV i widać że w wizjerze zdjęcie jest mniej ostre :/ Wszystkie zdjęcia robione ze statywu z wężykiem, niestety oświetlenie sztuczne. Jak na mój gust to aparat fiksuje bo ma spory FF, też tak myślicie? W paczce znajduje się tez kompletnie nietrafione zdjęcie.
http://www.filedropper.com/nowyfolder_8
Próbowałem znaleźć informacje o tym jak się ustawia AF w Body i obiektywie. Znalazłem info że w body jest śrubka ale za nic w moim nie mogę znaleźć takiej śrubki, regulował ktoś AF w tym aparacie, albo może ktoś wie gdzie jest ta śrubka? O obiektywie nic nie znalazłem poza wgrywaniem softu, proszę o informację czy jest manualne ustawianie AF w obiektywie?
Prosiłbym o pomoc bo chciałbym spróbować to ogarnąć bo teraz to muszę każde zdjęcie oglądać na wyświetlaczu czy jest ostre a to jest masakra :/
Odp: Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS + EOS 600D
Trudno cokolwiek napisać.
Zdjęcie z wodą - dziwne, ale zawsze może się takie zdarzyć.
Zdjęcia "tablicy testowej" - tragedii nie ma, sztuczne światło, pasowałby powtórzyć w naturalnym.
Zdjęcie ręcznika - to nieostre - wg mnie ono jest poruszone... mam nadzieję, że IS był wyłączony.
Powtórz testy w naturalnym świetle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Trudno cokolwiek napisać.
Zdjęcie z wodą - dziwne, ale zawsze może się takie zdarzyć.
Ok, tylko niestety to zdarza się tak średnio raz na 20 zdjęć :/ Dodam że wcześniej dwa latam miałem CAnona 1100D i na 9000 zdjęć zdarzyło mi się takich może z 10 :/
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zdjęcia "tablicy testowej" - tragedii nie ma, sztuczne światło, pasowałby powtórzyć w naturalnym.
Powtórzę jak najbardziej w dziennym świetle ale dopiero w niedzielę
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zdjęcie ręcznika - to nieostre - wg mnie ono jest poruszone... mam nadzieję, że IS był wyłączony.
Na 100% nie jest poruszone bo zrobiłem z 10 kolejnych zdjęć na przemian wizjer, LV i zawsze efekt taki że przez wizjer bardziej rozmyte, oczywiście IS wyłączony.
nie zebym sie czepiał, ale nie ma sie do czego przyczepic, idz rób zdjęcia a nie tablice testowe i ręczniki
Moim skromnym zdaniem pierwsza fotka to kompletna sieczka, ale to moze byc poruszenie , na testowych wyrazny minimalny FF, na recznikach niby nic powaznego nie widac, ale tez i nie sprawiaja wrazenia specjalnie ostrych. Mysle, ze powinienes poprobowac z innym obiektywem , bo jakos mi to nie wyglada na dobrze spasowany komplet - mysle jednak, ze to bardziej problem ze sloikiem niz z body.
Cytat:
Zamieszczone przez
Frugo84
Ok, tylko niestety to zdarza się tak średnio raz na 20 zdjęć :/ Dodam że wcześniej dwa latam miałem CAnona 1100D i na 9000 zdjęć zdarzyło mi się takich może z 10 :/
Jedno nieostre zdjęcie na tysiac? 1100d z niedrogim zoomem? :shock: Takiego wyniku przy normalnym fotografowaniu różności nie osiagnie nawet doświadczony zawodowiec z 1dx i czerwonym paskiem.
Chyba jednak Twój problem wynika z braku doświadczenia w ocenie co jest możliwe. Ja bym na Twoim miejscu się zgodził na jedno nieostre zdjęcie na 20 przy takich motywach bo jak się ma trochę pecha (nie daj Boże), to może być gorzej i nawet czasem Żytnia nie pomoże.
podsyłam linka, Ale proponuje wysłać na serwis bo jak napisał wyżej kolega może być gorzej
Canon EOS autofocus adjustment
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
nie zebym sie czepiał, ale nie ma sie do czego przyczepic, idz rób zdjęcia a nie tablice testowe i ręczniki
No a widział kolega zdjęcie IMG_7550.jpg ? Dla mnie to masakra. Wcześniej skrajnie rzadko mi się takie zdarzały.
Cytat:
Zamieszczone przez jelcyk4
Moim skromnym zdaniem pierwsza fotka to kompletna sieczka, ale to moze byc poruszenie , na testowych wyrazny minimalny FF, na recznikach niby nic powaznego nie widac, ale tez i nie sprawiaja wrazenia specjalnie ostrych. Mysle, ze powinienes poprobowac z innym obiektywem , bo jakos mi to nie wyglada na dobrze spasowany komplet - mysle jednak, ze to bardziej problem ze sloikiem niz z body.
No właśnie to o takie zdjęcia jak ta sieczka mi chodzi ;) Czas był 1/125s więc nie tak łatwo poruszyć takie zdjęcie i na pewno nie w takim zakresie. No właśnie tez widzę FF i właśnie jakoś nie robią wrażenia ostrych, aczkolwiek na ten sprzęt są akceptowalne. Natomiast to pierwsze jest dla mnie nie do zaakceptowania :/ Też właśnie o tym myślałem, raczej obiektyw podejrzewam ale nie mam nic z AF, i tu rodzi się moja prośba.
Nie chce kupować obiektywu do testów, może jest na forum dział gdzie mógłbym zamieścić post z prośbą o pożyczenie kitowca 18-55 na dwa tygodnie, może ktoś ma i rzadko używa i mógłbym wypożyczyć, może ktoś z okolic Radomska lub Katowic.
Cytat:
Zamieszczone przez pan.kolega
Jedno nieostre zdjęcie na tysiac? 1100d z niedrogim zoomem? Takiego wyniku przy normalnym fotografowaniu różności nie osiagnie nawet doświadczony zawodowiec z 1dx i czerwonym paskiem.
Chyba jednak Twój problem wynika z braku doświadczenia w ocenie co jest możliwe.
Chyba mamy inne pojęcie nietrafionego zdjęcia, dla mnie nietrafione zdjęcie to IMG_7550.jpg i wierz lub nie ale na kitowcu i 1100D skrajnie rzadko mi się takie zdarzały (chyba że w słabym świetle, ale to inna bajka). Wycieczki o doświadczeniu to może sobie darujmy, jakoś wcześniej, przez trzy lata nie pisałem na forum że coś nie tak z moim aparatem, no chyba że mam nagły napad braku doświadczenia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez pan.kolega
Ja bym na Twoim miejscu się zgodził na jedno nieostre zdjęcie na 20 przy takich motywach bo jak się ma trochę pecha (nie daj Boże), to może być gorzej i nawet czasem Żytnia nie pomoże.
No Żytania to na pewno nie pomoże, chyba że wódka. Aparat był tam już i to jest właśnie stan po powrocie (to znaczy nic się nie zmieniło po wizycie). Pięknie Panowie wyregulowali FF, prawda ;) Jestem pod wrażeniem. Ogólnie widać że olali temat.
Cytat:
Zamieszczone przez bajker83
podsyłam linka, Ale proponuje wysłać na serwis bo jak napisał wyżej kolega może być gorzej
Canon EOS autofocus adjustment
Wielkie dzięki za linka :)
Niestety aparat już po gwarancji więc muszę przynajmniej spróbować sam coś poradzić. Jak już mam odsyłać za kasę do naprawy to niech mają co regulować żeby nie zrobili znowu tego samego co poprzednio ;)
PS. Czy ktoś wie jaki jest koszt takiej regulacji w serwisie za body + obiektyw
masz najprawdopodobniej zoom ktory ostrzy z tym aparatem roznie dla roznych ogniskowych - to najczestszy przypadek.
mozesz dla pewnosci sprawdzic , ostrzac na ten sam kontrastowy element z tej samej odleglosci na roznych ogniskowych , czy AF nastawi na skali te sam odleglosc.
jesli tak to da sie zrobic kalibracje af w warsztacie , jesli nie , to czarno to widze .
c600 d to jednak aparat z dolnej polki , o dosyc ograniczonych mozliwosciach AF.
zakup aparatu bez mikrokalibracji af nie ma sensu , wprawdzie puszka jest tansza , ale co zaoszczedzisz na puszcze wydasz na prztesylki pocztowe , jesli masz wiecej obiektywow.
o kosztach nerwow , stracie szasu nie wspominam.
do tego kalibracje przeprowadza sie co Jakis czas , byloby dobrze chociaz raz na ok 50 000 wyzwolen.
masz typowy Produkt C z niestorjacym AF - nie jestes wyjatkiem , za to nalezysz do elity , ktora wie co ma , nie wszyscy sa tego swiadomi.
a wiec wypada pogratulowac odkrycia ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
masz najprawdopodobniej zoom ktory ostrzy z tym aparatem roznie dla roznych ogniskowych - to najczestszy przypadek.
mozesz dla pewnosci sprawdzic , ostrzac na ten sam kontrastowy element z tej samej odleglosci na roznych ogniskowych , czy AF nastawi na skali te sam odleglosc.
jesli tak to da sie zrobic kalibracje af w warsztacie , jesli nie , to czarno to widze .
c600 d to jednak aparat z dolnej polki , o dosyc ograniczonych mozliwosciach AF.
zakup aparatu bez mikrokalibracji af nie ma sensu , wprawdzie puszka jest tansza , ale co zaoszczedzisz na puszcze wydasz na prztesylki pocztowe , jesli masz wiecej obiektywow.
o kosztach nerwow , stracie szasu nie wspominam.
do tego kalibracje przeprowadza sie co Jakis czas , byloby dobrze chociaz raz na ok 50 000 wyzwolen.
masz typowy Produkt C z niestorjacym AF - nie jestes wyjatkiem , za to nalezysz do elity , ktora wie co ma , nie wszyscy sa tego swiadomi.
a wiec wypada pogratulowac odkrycia ;-)
No właśnie widzę, że zakup takiego obiektywu był kiepskim pomysłem :/ Chciałem mieć jeden uniwersalny obiektyw i sprawdziło się przysłowie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ostatni raz takie oszczędności.
Jedna rzecz mnie tylko właśnie zastanawia, że nie miałem problemów z poprzednim zestawem 1100D+ 18-55 ISII, zdjęcia zdarzały się nie idealnie trafione ale nie taka masakra jak tu, czyżby to body było "skrojone" pod kitowca?
PS. Z innej beczki, kolega wyżej podesłał linka do regulacji AF w Canonie. Szukałem w swoim i albo jestem ślepy albo nie ma tam takiej śrubki :?: poniżej link do zdjęć środka mojego 600D widzi ktoś tam tą śrubkę?
Zdjęcia matrycy i wnętrza aparatu
I czy ktoś wie czy ręcznie mogę wyregulować AF obiektywu czy tylko soft?