Poszukiwana przejściówka do obiektywów dedykowanych canon AE-1
Witam,
Mam mały problem i liczę na pomoc z Waszej strony. ;)
Mianowicie, posiadam canona AE-1 z czterema obiektywami, które chciałabym wykorzystać do canona 1100 D.
Typ mocowania nie pozwala na zrobienie tego ale jak mniemam musi być stworzona do tego przejściówka.
Teraz pytanie: Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu odpowiedniego pierścienia i ew. dać namiary na jakąś stronę gdzie mogę go zakupić?
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc i przepraszam jeśli mój temat jest w złym dziale :x
Pozdro! ;)
Odp: Poszukiwana przejściówka do obiektywów dedykowanych canon AE-1
Szkoda zachodu. Potrzebujesz adaptera Canon FD -> EF. Jakość obrazka jest słaba.
Uzupełniając: google "Canon FD EOS adapter" pomogą znaleźć ceny.
Jakość obrazka jest słaba nie dlatego, że te szkła są stare i słabe, ale dlatego, że taka przejściówka musi mieć dodatkowe szkło, i właśnie to szkło pogorszy jakość obrazu.
Manualne ostrzenie na 1100D, to wielkie wyzwanie :O
Czyli mówicie, że średnio mi się to opłaca i zdecydowanie lepiej zainwestować w nowy obiektyw ?
Dzięki wielkie. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wu.
Czyli mówicie, że średnio mi się to opłaca i zdecydowanie lepiej zainwestować w nowy obiektyw ?
Dzięki wielkie. ;)
Ewentualnie kupić coś w typie Sony A6000 zamiast tego Canona. Do manuali znacznie lepszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wu.
Dzięki wielkie. ;)
Obawiam się, że cena przejściówki to pewnie tyle co 2 obiektywy które masz. Oczywiście straty na jakości będą spore.
Może nawet być tak, że kitem zrobisz lepsze zdjęcia!
Kup sony a3000 z przejściówką nex -fd pewnie z 600 wyjdzie. A komfort pracy zupełnie inny.