Odp: Obiektyw Canon 24-70L
masz moje wlasne stwierdzenie jest takie, 24-70/4 to taki kit na FF , bo przy apsc ani swiatlo ani ogniskowa nie jest uniwersalna zbytnio ze względu na krótszy koniec. Nie mamy tutaj super światła, a szkło kosztuje 3,5 za tą kase mozna kupic super stałke o znacznie lepszych parametrach, a większośc uzytkowników FF własnie będzie celowała w jakość dlatego też na rynku wtórnym pojawiają się te obiektywy które zostały sprzedane praktycznie nieuzywane, daltego tez cena ich będzie zbliżona do nowego szkła.
JEst to tylko i wyłacznie moje stwierdzenie, szkła nie mialem w rękach ale wlaśnie tak bym myslał gdybym miał kupić to szkło albo sprzedać.
24-70/4 to stosunkowo nowe szkło. Dodatkowo większość użytkowników w tym przedziale wybiera lepsze światło. Dlatego też nie jest to bardzo popularny obiektyw i co za tym idzie nie ma dużo egzemplarzy na portalach aukcyjnych.
70-200 f4 L jest na rynku od wielu lat i za 1300-1500 mozna kupic mocno uzywane egzemplarze. 24-70 f4 to dosc nowa konstrukcja wiec i ceny uzywek (dosc nowych) wysokie. Nie wiem co w tym dziwnego?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
24-70/4 to stosunkowo nowe szkło. Dodatkowo większość użytkowników w tym przedziale wybiera lepsze światło. Dlatego też nie jest to bardzo popularny obiektyw i co za tym idzie nie ma dużo egzemplarzy na portalach aukcyjnych.
Dokładnie tak, tytułowy obiektyw mogłem potestować i zrobić parę fotek, wg mnie całkiem dobre szkło do ogólnego zastosowania w tym głównie jako spacerzoom na FF, dla tych, który nie potrzebują @=2.8.
Taniej można kupić 24-105/4 które przy tym samym świetle ma lepszy zakres.
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Taniej można kupić 24-105/4 które przy tym samym świetle ma lepszy zakres.
ale jest miej popularny. Uważany za bardziej felerny i przede wszystkim ciężki - na dłuższe wycieczki przez to upierdliwy w noszeniu... Takie rewelacje wyczytałem, bo osobiście nie mam tego szkła, ale miałem onegdaj canona 28-135 i okazął się hantlem w torbie... sprzedałem i kupiłem 28-80 bo zauważyłem że z wyższych ogniskowych nie korzystam...
Cytat:
Zamieszczone przez
wizart
ale jest niej popularny.
Mniej popularny to jest 24-70/4.
Cytat:
Zamieszczone przez
wizart
Uważany za bardziej felerny i przedewszystkim ciężki
24-70 - 600 g
24-105 - 670 g
Cytat:
Zamieszczone przez
wizart
... i przede wszystkim ciężki - na dłuższe wycieczki przez to upierdliwy w noszeniu...
No masz racje 24-70 waży 600g, a 24-105 670g, więc te 70g są nie do udźwignięcia :mrgreen: i 14mm dłuższy, więc też może być problem.
Edit:
Widzę, że się spóźniłem