Odp: przebieg w canon 40D
czy uważasz, że jak Ci ktoś napisze przy jakim przebiegu mu padł aparat to Ci to pomoże i będzie tak samo w Twoim przypadku?
Migawki padają różnie, może paść przy przebiegu 500zdjęć a może przy 500tys zdjęć.
Do przebiegu 100tys klapnięć, jeśli migawka zdechnie to canon wymieni Ci za darmo.
Jeśli focisz komercyjnie to backup powinnaś mieć a nie polegać na przejechanym 40d.
canon eos 40d | Camera Shutter Life Database tu masz żywotność 40d
niee, ale średnią jakoś zawsze można wyciągać, racja?
--- Kolejny post ---
stronka, która została tutaj podana ma tak słaby algorytm, że szkoda gadać...
a po co wyciągać średnią jak Ci może zdechnąć teraz a może Ci zdechnąć za 200tys klapnięć? robisz foty aż aparat działa, zdycha to naprawiasz albo kupujesz inne body.
chociażby dlatego, że pewne body są stworzone jako kombajny, które śmiało trzymają się 200k
inne zaś są gorsze konstrukcyjnie i max 80 wyciągają.
rozumiesz co mam na myśli? nie chcę przewidzieć kiedy mam szykować kase na nowe body, lecz do jakiej grupy zalicza się 40D :)
No a ja Ci mówię, że każde jedno body może paść po 500 zdjęciach a może paść po 500 TYSIĄCACH zdjęć, dlatego to co próbujesz ustalić nie ma sensu.
no a ja się tutaj z Tobą nie zgodzę, bo żywotność C1000D będzie się różniła od C5DMkII :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tfotografia
chociażby dlatego, że pewne body są stworzone jako kombajny, które śmiało trzymają się 200k
inne zaś są gorsze konstrukcyjnie i max 80 wyciągają.
rozumiesz co mam na myśli? nie chcę przewidzieć kiedy mam szykować kase na nowe body, lecz do jakiej grupy zalicza się 40D
Te kombajny o których piszesz to seria 1x. Nikt tobie nie powie kiedy masz szykować kasę na nową migawkę. Może paść dzisiaj albo jak strzelisz jeszcze 100 tysięcy. Tylko wróżka może pomóc.
"SZKODA SENSU" :|
ja odpadam, powodzenia w określeniu przebiegu w którym zdechnie Ci aparat