Fotografowanie imprezy, ścianki jaki obiektyw szerokokątny.
Witam Serdecznie, chciałem się Was poradzić, jaki będzie najlepszy obiektyw do fotografowania podczas imprez ( ścianki itp ) Zaznaczam, że miałby być to obiektyw pod pełną klatkę. Z tego co zauważyłem, że obiektyw Canona 16-35mm nieco zniekształca ludzi. Jakie Wy widzicie rozwiązanie w tej kwestii, czy 27-70mm f/2,8 II czy 24-105 f/4 ?
Odp: Fotografowanie imprezy, ścianki jaki obiektyw szerokokątny.
https://www.youtube.com/watch?v=7YhElUzJEjQ obejrzyj sobie to, koleś używa 16-35 i 70-200 oba f/2.8 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ytong
Witam Serdecznie, chciałem się Was poradzić, jaki będzie najlepszy obiektyw do fotografowania podczas imprez ( ścianki itp )
Na ściance, znaczy na tle ścianki - rozumiem nie wspinaczkowej, czy tak ?
Wpierw lampa z dyfuzorem (imprezy wieczorne) i raczej średnie odniskowe rzędu 85 mm, niż szerokokątne 27 mm.
Przyłona - na jakiej GO masz zamiar działać ?
Tak Robert, ścianka tło ( gwiazdy telewizyjne itp) Mam juz Brakcet, by nie było cieni, teraz nie wiem co pod 5Dmk3 ( zaznaczam, że zaczynam działać w tym zakresie)
haha też myślałem o ściance wspinaczkowej ;)
Generalnie musisz poprosić aby osoba odwróciła mordę w Twoją stronę. Wal błyskiem centralnie tak, aby koniecznie pokazać, że pod bluzką nie ma bielizny. A i ważne. Musisz się łokciami ostro przepchnąć do przodu bo Ci starzy wyjadacze nie pozwolą zrobić zdjęcia - w końcu za to dostają kasę. A ogniskowa? Przysłona? To już rzeczy zupełnie drugorzędne. Rób tak aby redakcja była zachwycona i zapłaciła Ci 1/10 tego co chciałbyś z tego mieć. :) ;) :D
O sprawy techniczne się nie boję, bo wiem mniej więcej co i jak ustawiać, o łokcie już się w ogolę nie boje...ćwiczę dosyć sporo. Bardziej mi chodzi o ogniskową jaka będzie najlepsza na ściankę. Ale myślę, że jak zrobię na 35mm, to nie będę miał zniekształconej postaci w centrum kadru.
Cytat:
Zamieszczone przez
ytong
O sprawy techniczne się nie boję, bo wiem mniej więcej co i jak ustawiać, o łokcie już się w ogolę nie boje...ćwiczę dosyć sporo. Bardziej mi chodzi o ogniskową jaka będzie najlepsza na ściankę. Ale myślę, że jak zrobię na 35mm, to nie będę miał zniekształconej postaci w centrum kadru.
AFAIK tego typu "sesje" odbywają się w takich warunkach, że 35 mm odpada (chyba że portrety będziesz robił, a nie całe postacie).
"Kacze nóżki" to chyba też kwestia warunków, bo ciężko uwierzyć że 90% fotografów to idioci...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
AFAIK tego typu "sesje" odbywają się w takich warunkach, że 35 mm odpada (chyba że portrety będziesz robił, a nie całe postacie).
"Kacze nóżki" to chyba też kwestia warunków, bo ciężko uwierzyć że 90% fotografów to idioci...
Czyli co od 16mm będzie dobrze ??
Cytat:
Zamieszczone przez
ytong
Czyli co od 16mm będzie dobrze ??
Raczej konieczne, ale nie dobre.