Pierścienie pośrednie do Canon 40D
Cześć,
przymierzam się do kupna pierścieni pośrednich żeby pobawić się w makro. Mam Canona 40D i dwa obiektywy: Tamron 17-50 i Tamron 70-300. Na allegro widzę 3 interesujące zestawy:
Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (4995872994) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Newell plastik
Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (5008817259) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Newell metal
3 x Pierścienie makro Aputure AC-MC do Canon EOS (5022503552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Aputure metal
Czy plastik wytrzyma przy dość ciężkim obiektywie 70-300?
Jeśli lepiej wybrać metalowe to czy warto dopłacać do Aputure?
Odp: Pierścienie pośrednie do Canon 40D
Wyobraź sobie, że umiem używać google. Jak nie masz nic do powiedzenia to nie odpowiadaj. Ja mam konkretne pytanie, który z tych trzech zestawów jest najlepszy. Tematy, które wyszukuje google są stare (2011 i 2004 rok) i nie ma tam mowy o firmach Newell i Aputure. Twój link jest mi do niczego nie przydatny. Po to jest forum żeby zasięgnąć opinii innych bo może akurat mają takie pierścienie. Potrzebuje aktualnych informacji. Jak widać Tobie się wydaje, że jak podobny temat był poruszony 4 lata temu to mojego powinno nie być.
postaw piwko to napisze ktory jest najlepszy dla mnie
postaw joli to ci napisze ktory jest najlepszy dla niej
i td i tp
Cytat:
Zamieszczone przez
piwko
Twoje obawy sa plonne z tego powodu , ze to nie sa pierscienie w ogole dla 70 -300
uzysk bedzie znikomy
sumaryczna dlugosc jest ok 60 mm - sa to wiec pierscienie pozwalajace na odwzorowanie w skali ok 1:1 dla ogniskowych ok 55-60 mm
tak wiec podpinajac do tamrona 50 mm wejszesz w zakres macro.
na 70 - 300 wprawdzie bedzie mozliwe wieksze powiekszenie niz bez , ale na 300 mm za malo - potrzebowalbys pierscienie dla odwzorowania 1:1 ok 5 razy dluzsze , czyli 5 takich zestawow.
zatem to sie sprawdzi dla tamrona ( z zastrzezeniem, ze zoomy nie sa najlepszym pomyslem , ale dla zabawy ok) - kupilbym najtansze , tzn najmniej bedzie Cie kosztowac lekcja.
właśnie są te same plastikowe i te same metalowe ten sam chinski syf, to samo bylo 4 lata temu i jest teraz.
chcesz lepsze to dołóż i kup kenko, co pewnie też było powiedziane 4 lata temu.
Weź plastikowe. Albo nie, metalowe. A w sumie, bierz najdroższe. Najdroższe zawsze najlepsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
właśnie są te same plastikowe i te same metalowe ten sam chinski syf, to samo bylo 4 lata temu i jest teraz.
chcesz lepsze to dołóż i kup kenko, co pewnie też było powiedziane 4 lata temu.
na przytoczonych zdjecach wszystkie sa plastikowe , niektore maja tylko powierzchnie bagnetu wylozone blaszka o ile mozna rozpoznac , moze grubsza , moze ciensza.
Hej, podepnę się pod temat. Też nie dlugo będę kupował pierścienie, ale z wyborem sam sobie poradzę.
Wiem że aby uzyskać skale 1:1 muszę mieć tyle mm przed obiektywem ile wynosi ogniskowa.
A co jeżeli posiadam obiektyw z odwzorowaniem 1:1 i przed niego wstawię 60mm pierścieni, jaką wtedy skalę osiągnę???
@Bechamot
Dzięki za pomoc.
Po reszcie postów widzę, że to forum nie jest najlepszym miejscem dla początkujących. Na szczęście są inne.