mam dwa programy do obróbki RAW: "digital photo professional" oraz "Raw shooter essentials 2006" ,pierwszy troche małe mozliwosci, drugi ok lecz po konwersji do jpega obraz jest zmiękczony. szukam więc trzeciego programu najlepiej darmowego?
Wersja do druku
mam dwa programy do obróbki RAW: "digital photo professional" oraz "Raw shooter essentials 2006" ,pierwszy troche małe mozliwosci, drugi ok lecz po konwersji do jpega obraz jest zmiękczony. szukam więc trzeciego programu najlepiej darmowego?
Co do Raw shootera essentials 2006, to uważam, że to bardzo dobry program. Wrzuć może próbkę z niego, a także z tego pierwszego wymienionego przez Ciebie.Cytat:
Zamieszczone przez marekb
Wiem, że wiele osób na forum używa ACR'a, ale szukam Waszej opinii na temat "Raw shooter essentials 2006" - wiele testów w internecie bardzo pozytywnie przeszedł i na rankingach stoi naprawdę nieźle. Temat mnie bardzo interesuje, bo po powrocie aparatu z serwisu przechodzę z JPG na RAW :)
Jako, że nie posiadam super komputera do PS CS2 (chodzi u mnie trochę jak czołg), używam CS1 (dużo lepiej się zachowuje na moim kompie) nie mam możliwości używania ACR - nie ma pluginu do RAW z 350D :/
raw shooter w pełni mi odpowiada z wyjątkiem faktu ,że po konwersji widze gołym okiem różnice: obraz bardziej rozmyty i o kontrast mniejszy- to takie moje początkującego wrażenie. Dużo mniejsza różnica przy konwersji z digital photo professional. Moze ja cos knocę bo i ustawień przy konwersji jest trochę na których się nie znam.
A czy po obróbce do Jpeg-ów oglądasz je może na przeglądarce do zdjęć microsoft ? Na tej przeglądarce wszystkie zdjęcia są rozmyte !!!!
zdjęcia powinny być ostre i na przeglądarce microsoftu,Cytat:
Zamieszczone przez oszołom
oddając zdjęcia klientowi zawsze zakładam że dysponuje tylko takową przeglądarką i te zdjęcia muszą wyglądać tak aby klient był zadowolony.
pozdrawiam
Hmm... To jaki polecacie oprócz ACR?
i na przeglądarcr microsoftu i na canona zoombrowser.Cytat:
Zamieszczone przez oszołom
[QUOTE=Wrzuć może próbkę z niego, a także z tego pierwszego wymienionego przez Ciebie.
:/[/QUOTE]
jestem tu nowy i nie za bardzo wiem jak wrzucic próbke.
a może ma by taka róznica gołym okiem widoczna ?