Wybór lustrzanki od Canona
Witam
Posiadam obecnie lustrzankę Canon EOS 1100D, Obiektywy Sigma 70-300mm APO, Kitowy 18-55mm, jupiter 9 M42, lampa YONGNUO YN-568EX II. Rozpoczynam studia i jako, że jest to aparat "rodzinny" zmuszony jestem zakupić nowy.
Preferencje:
-Aparat gabarytów 1100D, nie mniejszy
-Najlepiej z LCD nastaw na górze urządzenia (niekoniecznie)
-Szybki AF
-Coś co pstryka dość szybko zdjęcia
-Coś czym sporadycznie idzie nagrać film
Tryby jakich używam to tylko i wyłącznie manualny+ AF
Zadania:
-Krajobrazy, jasna scena
-Portrety
-Ciężkie warunki oświetleniowe (studniówki itp.)
Cena: Jak najtaniej, jednak myślałem nad używkami do ok. 2000zł (samo body) na lepsze obiektywy przyjdzie czas, na razie mam te 3 które wypisałem i dają radę.
Modele które wpadły mi w oko:
550D-fajna cena
600D-Cena + ruchomy ekran
50D- tutaj coś mi nie pasuje, niby wszystko ok ale jakoś lepiej mi się podobają 2 poprzednie
Może inne fajne propozycje wiem, że tematów podobnych od groma, naczytałem się i sam już nie wiem. Dodam iż 1100D podoba mi się, i głównie denerwuje mnie jego powolność i ekran na którym niewiele szczegółów widać. Pozdrawiam serdecznie.
Odp: Wybór lustrzanki od Canona
Myślę, że 60D będzie najlepszy w tej cenie. 50D jest niezły, jednak nie nagrywa filmów tzn nagrywa, ale bez dźwięku ;)
--- Kolejny post ---
Ewentualnie może udało by się znaleźć 7D
już się 7d trafiają w tej cenie :p
60D wydaje się w porządku jak wypada porównując go do 600D,650D? Do 7D nie widzę sensu tyle $ dokładać, po drugie przebiegi skutecznie mnie odstraszają, i nie widzę by oferował coś więcej po za tym że jest to teoretycznie lepsza półka.
650 i 700d praktycznie to samo
600d jest slabszy, glownie AF 1pkt krzyzowy przeciwko 9ciu w 60 650 i 700d
60d masz mocniejsza baterie i drugi wyswietlacz, lepsza ergonomia pracy,
650 700d dotykowy ekran i ciagly af przy szklach stm
Jakosc fotek i filmow raczej bez roznicy
Cytat:
Zamieszczone przez
CinQ
60D wydaje się w porządku jak wypada porównując go do 600D,650D?...
Obrazek będzie podobny. Zapewne o wiele lepszy komfort użytkowania.
Nie miałem nigdy 60D, ani 600D, ale mam 500D, następnie kupiłem 50D i jakoś "pięćsetką" już nie miałem ochoty "pstrykać". Mimo, że obrazek dają niemal identyczny, to komfort całkiem inny.
Jest w necie całe mnóstwo porównań pod każdym względem - poszukaj sobie.
Jak dla mnie xxD w komforcie użytkowania bije na głowe xxxD- Przy tych pierwszych czujesz że masz coś w ręku, z tymi drugimi ciężka sprawa- boisz się żeby temu krzywdy nie zrobić.
Co do obrazków jakie wypluwają nie pomogę bo miałem tylko styczność z 30D i 550D ;)
60D DYGIC IV, 650D SYGIC V to jest jedyne przez co się teraz waham, czy nowszy przetwornik obrazu nie wpłynie na ilość szumów dla wyższych ISO? Reszta modeli odpada, poczytałem recenzje, te dwa pozostają na placu boju;)
Cytat:
Zamieszczone przez
CinQ
60D DYGIC IV, 650D SYGIC V to jest jedyne przez co się teraz waham, czy nowszy przetwornik obrazu nie wpłynie na ilość szumów dla wyższych ISO? Reszta modeli odpada, poczytałem recenzje, te dwa pozostają na placu boju;)
CinQ na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź porównując te aparaty np tutaj Porównanie aparatów - Optyczne.pl wybierz interesujace cie modele i porównaj dodatkowo większosc nowych modeli ma tam testy i pokazują jak wygląda obrazek na różnych wartościach ISO,WB oraz całej reszcie, więc polecam, da cie to znacznie więcej niz pytanie na forum bo kazdy z nas ma własną opinie, mniej lub bardziej wyrobioną, a najwazniejsze jest czego ty oczekujesz i jak czujesz to co widzisz na zdjęciu, i tak jak jeden bedzie mówił mi że spokojnie 7d moze mi zastąpić moją 5d tak ja dalej będe pstrykał moją piąteczką.
Co do samego pytania, aparaty w tej chwili stoją na bardzo wysokim poziomie, w porównaniu do tego co było chociazby 5-7 lat temu. zarówno najniższe jak modele jak i te z wyższej półki mają bardzo dobry obrazek pod względem jakości obrazu, koloru, szumów czy funkcji które oferują. często w aparatach siedzą te same bebechy, obudowane w bardziej pancerną lub mniej zaawansowaną obudowe, z mniejszym bądź większym wyświetlaczem.
Z mojej strony co ci mogę doradzić to jako że sam niewiesz czego potrzebujesz i nie chcesz wydać dużo kup sobie cos z klasy xxxD , nie wydasz duzo, na te aparaty zawsze jest popyt więc i łatwo będzie go sprzedać w razie czego.
Czytałem dużo , oj dużo za dużo często, zamiast poprostu obejrzeć obrazki, wziąć aparat do ręki, strzelić kilka zdjęć i podjącdecyzje. Wypowiedzi i opini na forach bedzie tyle ile ludzi zalogowanych i tylko stracisz głowę.
Kup na co cie stać i rób zdjecia, najprostsza rada :)
Szukasz szybkiego body, kup coś z serii xxd. Ładny obrazek to nie tylko matryca i procesor, to również dobry obiektyw, postprodukcja i znajomość tematu.