Czarny pasek, prośba o pomoc
Witam
Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem, mianowicie na każdym zrobionym zdjęciu pojawia mi się czarny pasek u góry kadru poziomego (przy kadrze pionowym pasek jest z boku zdjęcia). Załączam poglądowe zdjęcie ukazujące mój problem.
Wydaje mi się że będzie to wina migawki, ale może się mylę. Mam również problem z softem(?). Czasami przy załączaniu live view wyskakuje mi błąd, ten sam błąd wyskakuje również po wybraniu za pomocą pokrętła trybu filmowego (pewnie problem z podniesieniem lustra?). Może oba problemy są winą tego samego elementu? Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Mój aparat to canon 550d. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam forumowiczów.
Odp: Czarny pasek, prośba o pomoc
Pasek i problem z LV sugerowałby problem z migawką. Gdyby to był problem z lustrem to pasek byłby z drugiej strony. Obraz na matrycy jest odwrócony więc lustro raczej zasłaniałoby dół kadru.
Zdejmij obiektyw, włącz LV lub zrób zdjęcie na długim czasie i obejrzyj w środku, czy migawka całkiem się otwiera, czy lustro się podnosi itp.
Lustro się podnosi ale zostaje migawka na dole:(. Tak mi się przynajmniej wydaje że nie chowa się do końca... Czyli pewnie jedynie serwis mnie uratuje:(.
Ciekawi mnie ino skąd taka usterka? Dziękuje za pomoc :).
a co za różnica jaki przebieg? i tak jak jest po gwarancji to wymiana będzie płatna.
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
a co za różnica jaki przebieg? i tak jak jest po gwarancji to wymiana będzie płatna.
Cytat:
Zamieszczone przez
wsikora1987
Lustro się podnosi ale zostaje migawka na dole:(. Tak mi się przynajmniej wydaje że nie chowa się do końca... Czyli pewnie jedynie serwis mnie uratuje:(.
Ciekawi mnie ino skąd taka usterka? Dziękuje za pomoc :).
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Ile przebiegu?
5znaków
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
Niestety modele xxxD nie mają gwarantowanego przebiegu migawki.
wsikora1987 pyta o możliwą przyczynę padnięcia migawki to ja pytam o przebieg, być może był już duży i padła, a może padła sama z siebie, przecież się trafia, że pada i przy kilku tysiącach klapnięć.
Jeżeli aparat nie jest zbytnio zużyty, to dzwoń na serwis. Za body z padniętą migawką za wiele nie weźmiesz.