Canon 450d vs Nikon D3100
Witam,
posiadam Canona 450d ale mam możliwość zmiany na Nikona D3100 (mam nadzieję, że nie linczują tu na forum za takie wpisy :D)
Proszę o opinie osób, które miały styczność z tymi dwoma lustrzankami i odpowiedź czy warto, jeżeli mógłbym wymienić aparaty powiedzmy na zasadzie wymiany, lub kupił Nikona w cenie sprzedaży Canona.
Nikon ma matrycę o większej ilości pixeli, czułość ISO wyższą. Krótko: czy robi lepsze zdjęcia? ;)
pozdrawiam
TDiesel
Odp: Canon 450d vs Nikon D3100
ile zdjec zrobiles canonem?
To ja tylko powiem, że nikon 3100 dosyć słabo radzi sobie w gorszych warunkach oświetleniowych (mój brat ma ten aparat).
--- Kolejny post ---
Aha, i jeszcze na niektórych zdjęciach zauważyłam, że nikon czasami ustawia ostrość na tło a pierwszy plan jest rozmyty.
Cytat:
Zamieszczone przez
TDiesel
Witam,
posiadam Canona 450d ale mam możliwość zmiany na Nikona D3100 (mam nadzieję, że nie linczują tu na forum za takie wpisy :D)
Proszę o opinie osób, które miały styczność z tymi dwoma lustrzankami i odpowiedź czy warto, jeżeli mógłbym wymienić aparaty powiedzmy na zasadzie wymiany, lub kupił Nikona w cenie sprzedaży Canona.
Nikon ma matrycę o większej ilości pixeli, czułość ISO wyższą. Krótko: czy robi lepsze zdjęcia? ;)
pozdrawiam
TDiesel
Zapnij do niego jakiekolwiek jaśniejsze szkło (50/1,8 35/2 czy jakiś przyzwoity zoom 2,8) i od razu będziesz miał lepsze foty, a nie od razu przyczyn szukasz w puszce. Masz puche za 1500 a ciemne i kiepskie szkło za 150 i chcesz robić zdjęcia ??
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Zapnij do niego jakiekolwiek jaśniejsze szkło (50/1,8 35/2 czy jakiś przyzwoity zoom 2,8) i od razu będziesz miał lepsze foty, a nie od razu przyczyn szukasz w puszce. Masz puche za 1500 a ciemne i kiepskie szkło za 150 i chcesz robić zdjęcia ??
Kolego, ja nie szukam żadnych przyczyn w puszce - zwykłe pytanie porównawcze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
TDiesel
Kolego, ja nie szukam żadnych przyczyn w puszce - zwykłe pytanie porównawcze :)
No jak porównawcze to na forum canona jedyne co możesz przeczytać to że canon jest lepszy ;)
A czy jaśniejsze szkło powiedzmy Canon 28-70 f2.8 będzie mieć lepsze światło w takich samych ustawieniach z np. moim obiektywem?
Np. ustawiamy obydwa obiektywy na ogniskową 35 mm, wartość przysłony f/8, czas migawki 1/100 i robimy zdjęcie. Czy w takich samych ustawieniach aparat dostanie więcej światła od Canona f/2,8 względem tego kitowego 18-55 3,5-5,6?
Poczytaj najpierw o podstawach fotografii, bo brakuje Ci troszkę wiedzy, a potem weź się za sprzęt.