przesycone zdjęcia w One Drive
Uszanowanie.
Czy ktoś ma podobny problem lub miał i zna rozwiązanie? Otóż na wspomnianej chmurze trzymam zwój backup zdjęć, które gdy je wyświetlić w przeglądarce są wyraźnie przesycone. W każdej, której używam (chrome, ff, ie). Natomiast jak ściągnę zdjęcie z powrotem na dysk, wówczas wyświetlane jest prawidłowo spod Winowsa. Korzystam z systemu W8.1, monitor Eizo S2433 z zapiętym prawidłowo profilem, przeglądarki też prawidłowo ustawione, zdjęcia sRGB, na Flickrze wyświetlane prawidłowo, w LR i innych PS'ach również, tylko ten nieszczęsny One Drive. Wie ktoś coś jak zaradzić?
Odp: przesycone zdjęcia w One Drive
Niestety Microsoft kombinuje z kolorami i ogólnie wyświetlaniem obrazków jak koń pod górę i ciagle coś jest nie tak.
U mnie w Win7 wszystko wyświetla się w zasadzie prawidłowo w programach z color management i jako tako poza nimi z wyjatkiem przegladarki Microsoft Live, gdzie rawy czy jpegi sa nie tyle ciemniejsze, co prawie czarne. Ogólnie Microsoft nad kolorami nie panuje.
Nie pamiętam jak jest w OneDrive.
FF ma CMM zapięty na opcję 1?
Ma. Wszystko w systemie mam poprawnie pozapinane. We wszystkich przeglądarkach ten sam problem. Tak jak podkreśliłem u góry - wszystkie strony/galerie ok z wyjątkiem One Drive.