Canon 50mm 1.4 Vs 85mm 1.8 do canon 5d
Witam
W chwili obecnej jestem posiadaczem canon 5d + 24 - 105 4L. wiem ze podobne watki byly juz poruszane jednak nie do konca znalazlem odpowiedz na swoje pytanie.
Poszukuje dobrego, ostrego obiektywu do fotografii portretowej, dokladnie fotografowanie dorastajacego dziecka ( pamiatki rodzinne ) do FF. Z tego co czytalem na temat obietywów. rozwazalem zakup 50mm 1.4 badz 85mm 1.8. Tyle ze nie do konca jestem przekonany który bedzie dla moich potrzeb lepszy. Z racji tego ze chodzi o niemowle. zdjecia napewno w pierwszej fazie beda wykonywane w domu. Z drugiej strony chcialbym by byl to obiektyw równiez dobry na plenery.
Z góry dziekuje za cenne uwagi.
Odp: Canon 50mm 1.4 Vs 85mm 1.8 do canon 5d
85 1.8 bierz,. ..... mam obydwa z tym samym zestawem 85 wymiata, moja 50 jest ostra od 2.2 2.8 ale to może mója sztuka taka , 85 od pełnej dziury ostra
Cytat:
Zamieszczone przez
klopocisko
Z tego co czytalem na temat obietywów. rozwazalem zakup 50mm 1.4 badz 85mm 1.8.
Jak do 5D, to z tych dwóch lepszy będzie 100mm/f.2.0.
50-tka będzie dobra na cropie (od biedy). 85-tka może być za krótka. 135-tka może być za długa.
Setka nie może być za krótka i nie może być za długa.;)
Cytat:
Zamieszczone przez
klopocisko
Witam
W chwili obecnej jestem posiadaczem canon 5d + 24 - 105 4L. wiem ze podobne watki byly juz poruszane jednak nie do konca znalazlem odpowiedz na swoje pytanie.
Poszukuje dobrego, ostrego obiektywu do fotografii portretowej, dokladnie fotografowanie dorastajacego dziecka ( pamiatki rodzinne ) do FF. Z tego co czytalem na temat obietywów. rozwazalem zakup 50mm 1.4 badz 85mm 1.8. Tyle ze nie do konca jestem przekonany który bedzie dla moich potrzeb lepszy. Z racji tego ze chodzi o niemowle. zdjecia napewno w pierwszej fazie beda wykonywane w domu. Z drugiej strony chcialbym by byl to obiektyw równiez dobry na plenery.
Z góry dziekuje za cenne uwagi.
Może coś z Sigmy 35 1,4 i 50 1,4. Jeżeli ci pasuje ogniskowa 85 to Canon jest świetnym wyborem
50 lepsza do wnętrz (światło) a na spacery nic lepszego niż 24-105 z uzupełnieniem 50 1,4
Cytat:
Zamieszczone przez
antek76
85 1.8 bierz,. ..... mam obydwa z tym samym zestawem 85 wymiata, moja 50 jest ostra od 2.2 2.8 ale to może mója sztuka taka , 85 od pełnej dziury ostra
Z tego co czytalem na internecie to czesty problem co do canona 50mm 1.4, tylko zastanawia mnie to czy przy FF na 85mm 1.8 robiac zdjecia w pomieszceniu nie bede musial "chodzić po ścianach". Przyznam ze na samym poczatku gotowy bylem kupic 50mm 1.4 ale po przeczytaniu kilku stron troche mnie to zbiło z tropu, bo po co kupowac obietyw 1.4 skoro nie jest sie go w stanie wpełni wykorzystać. Dlatego tez zalezy im na opiniach osób ktore podpinaja te obiektywy pod FF , gdyż wiekszosc opinii jakie znalazlem na internecie do "cropy". Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
klopocisko
...zastanawia mnie to czy przy FF na 85mm 1.8 robiac zdjecia w pomieszceniu nie bede musial "chodzić po ścianach". ..
Masz 24-105. Ustaw na 50 i 85 i sam sprawdź która ogniskowa będzie ci pasować.
Mam 13-miesięcznego syna, od urodzenia jest moim głównym modelem:)
Na początku miałem cropa i C50 1.4 - było OK.
Później przeszedłem na FF i 50mm do leżącego dzieciaka był za szeroki.
Takiemu maluszkowi robisz raczej ciasne kadry, zbliżenia. Nie będziesz strzelać wszystkich fotek na pełnej dziurze bo przy takich kadrach GO jest bardzo mała.
Powiem Ci tak, na początek dla FF wziąłbym 85mm, w zupełności wystarczy do domu, nie będziesz chodził po ścianach...
Jak dziecko podrośnie i będzie się już przemieszczać to bardziej przyda się 50mm
Mój skrzat już chodzi od dłuższego czasu: na spacerach używam 135mm, w domu 50mm
A ja mam obydwa i częściej używam 50 niż 85. Moja 50 kupiona jako używka z allegro jest akceptowalnie ostra od 1,4 a od 1,8 bardzo ostra. Jak ją porównywałem z planarem, takumarem, canonem 50/1,8 i sigmą 50/1,4 to była najostrzejsza. Jedynie Summilux 50/1,4 był lepszy. Jeśli chodzi o fotografię dzieci w domu w pomieszczeniach to lepsza wg mnie jest 50, bo łapie więcej. Za to 85 ma szybszy af.
Ja mam obecnie 50ke, ale właśnie ją będę sprzedawał, bo to ani szerokie ani tele. Ja zmieniam ją właśnie na 24L a 85 mam nadzieję na wiosnę dokupię, chyba, że spróbuje 100mm ale trochę się boję, że będzie za ciasno.
Jak zwykle wszystko zależy do czego, ale w domu 85mm chyba jednak za ciasno.