40D + 24-105 - błąd połączenia na stykach
Od jakiegoś czasu pokazuje mi się informacja "Error 01 - błąd połączenia obiektyw - aparat. Wyczyść styki". Styki wyszorowałem w każdą możliwą stronę i nic - dalej jest błąd.
Zaraz po włączeniu można robić zdjęcia - błąd pokazuje się dopiero po jakimś czasie. Na krótką chwilę pomaga włączenie i wyłączenie aparatu, ale po jakimś czasie następuje pełna blokada.
Zmieniłem korpus na 450D i dołączyłem obiekty 24-105 - działa bez problemu. Do mojej 40D dołączyłem inny obiektyw i wszystko w porządku. Połączyłem znowu 40D i 24-105 - pojawia się komunikat.
Co z tym zrobić?
Czy ktoś może polecić jakiś serwis we Wrocławiu?
Odp: 40D + 24-105 - błąd połączenia na stykach
Na moje niewprawne oko świadczy to o słynnym problemie z fleksem.
jak wyżej i możesz sobie sprawdzić przysłonę, poustawiaj różne wartości i wciskaj przycisk podglądu głębi ostrości albo po prostu rób zdjęcie i patrz jak się domyka
szorowałeś styki w obiektywie i w aparacie ?
Szorowałem korpus i szkło - sprawdzę jeszcze te przysłony.
Czy możecie mi napisać coś więcej o tym fleksie?
Mam ten sam problem, tyle że z c50/1.8 na pełnej dziurze. Przysłona nie otwiera się poprawnie na tej wartości i wyskakuje błąd. Korpus ten sam i na innych szkłach problemu nie ma.
Flex to plastikowa taśma w obiektywie, która pęka. Nalezy ją wymienić.
A jaki jest koszt takowej wymiany? - znając moje szczęście pewnie z milion złotych :)
w Poznaniu za wymianę w 17-85 250zł rok temu
A czy możecie polecić mi jakiś dobry warsztat we Wrocławiu? kogoś kto stwierdzi faktycznie co się dzieje, a nie naciągnie na kasę.