Odp: G1 X Mark II czy G7 x?
Powiem szczerze, na pewno nie G1X II. Cena z sufitu im się urwała. Tu chyba lepiej poszukać coś z tańszych bezlusterkowców. Bo jeśli potrzebny będzie teleobiektyw, to wówczas będzie. G7 fajny i lekki, ale czemu nie ma stopki, i choćby dołączanego wizjera? Znów 4/3 górą?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz_K
Powiem szczerze, na pewno nie G1X II...
Rozumię,ze miałeś okazję nim fotografować i stąd ta kiepska opinia o nim ?
Sam stoję przed dylematem jaki ma założyciel wątku.Tyle,że ja już mam G1x II :)
U mnie "wygrał" narazie tylko z... LX100 Panasonica
Cytat:
Zamieszczone przez
takisefotograf
Sam stoję przed dylematem jaki ma założyciel wątku.Tyle,że ja już mam G1x II
U mnie "wygrał" narazie tylko z... LX100 Panasonica
I co sądzisz o jego AF? Pierwsza generacja była koszmarnie wolna.
nie mam porówniania do jedynki,ale z lx100 napewno przegrywa w tej kwesti
poza tym wielkość pojedyńczego punktu AF jest za duża
Cytat:
Zamieszczone przez
takisefotograf
Rozumię,ze miałeś okazję nim fotografować i stąd ta kiepska opinia o nim ?
Nie, poznałem jego cenę i na to właśnie zwróciłem uwagę. I lubię czasem zmienić obiektyw, nie wiem czemu tak mam, ale czasem lubię.
Aha, mam GF2, szkła były droższe od korpusu, ale nie żałuję, w sytuacjach, kiedy ma być dyskretnie jest dyskretnie, a co do jakości powiem krótko. Nie spotkałem się z sytuacją (wesel nie fotografuję), żeby mi nie wystarczył w sytuacji, kiedy nie chcę dźwigać cięższego sprzętu.
Pytanie za pytanie - za podobne pieniądze kupisz Canon EOS 700D + 18 - 135 mm. Nie warto, jeśli ktoś chce tyle zapłacić?
Bez sensu jest porównywanie kompaktu(nawet premium jak w przypadku G1x) i lustrzanki(tu można mieć nawet FF ;) za te pieniądze ) .
G1x jest naprawdę solidnie zbudowany,robi świetne zdjęcia już w jpg-ach i ma bardzo uniwersalny zakres ogniskowych - do fotografii
turystycznej(jak u mnie) wystarczy.
A nie jest tak, że jeśli nie potrzebujesz lustrzanki, to nie potrzebujesz również G1x, bo wystarczy ci S120 za mniej, niż połowę ceny? Ewentualnie nieznacznie droższy G16? Ja po prostu uważam, że cena jak na kompakt jest po prostu wyraźnie zawyżona.
Hmmm... Nie wiem co zrobić a aparat mi coraz pilniej potrzebny.
Lustrzanki, wymienne obiektywy - no super, ale jak dla mnie to za dużo do noszenia, po prostu. Aparat często biorę na rower, w góry, czy po prostu do torebki - musi być kompaktowy. No ale jestem wymagająca jeśli chodzi o jakość zdjęć, o jasność obiektywu itd...
W tej chwili skłaniam się ku G7 X tylko brak makro mnie martwi :(
A może G16 wystarczy? Z G12 byłam dość zadowolona...
Adad na Twoim miejscu jeżeli rozważasz G16 to osobiście wybrałbym olympus XZ-2, ma wszystko o czym piszesz i cena porównywalna (trudno kupić). Tu masz test G16 i porównanie : Test Canon PowerShot G16 - Podsumowanie - Test aparatu - Optyczne.pl