Odp: Canon 30d i co dalej ?
według mnie 3 rozwiązania jeśli chodzi o system canona:
1) zostawiasz 30d i dokupujesz obiektywy np:
canon 10-18 stm
sigmę 18-35 f/1.8
i sigmę/tamrona 70-200 f/2.8 / albo taniej Tamron 70-300 vc usd
puszka odżywa i będzie fajnie, zwłaszcza z sigmą 18-35 f/1.8 ;)
2) zostajesz z cropem canona i kupujesz np 7d (fajne ceny używek) zostaje trochę mniej kasy na obiektywy więc musiałbyś wybrać albo powiedzieć ile masz funduszy
3) kupujesz stare 5d masz FF i zbierasz powoli fajną szklarnię pod FF a w domyśle kupisz sobie 6d czy co tam będziesz chciał za jakiś czas
Na pewno nie kupuj 17-55 i 15-85 bo to nie ma sensu, kup jedno z tego :p i ja bym wybrał sigmę 17-50 f/2.8 zamiast c 17-55 a jeszcze bardziej byłbym za S 18-35 f/1.8 bo 50tke masz stałkę
Ja zmieniłem 60d na 5d i poza brakiem paru dodatków (np ruchomy ekranik) jestem mega mega zadowolony :) po spojrzeniu w wizjer pełnej klatki, nie chcesz juz patrzeć w wizjer cropa :D
Można tworzyć siódme dziady, dopóki nie napiszesz ile masz do wydania. Mi np przy 40d brak dobrych szkieł i tyle.
Apsc i ff to czasem dwie różne drogi. Pisz ile masz do wydania.
Cytat:
Zamieszczone przez
silent
Chętnie poznam wszystkie opinie na ten temat :)
Jak nie masz z 10000 zł w kieszeni to się nie wychylaj. Zostań przy tym co masz i kumuluj gotówkę jeśli potrafisz. Jak będziesz miał tyle na kupce to sobie wtedy kupisz jakąś używkę FF (w domyśle 6D lub w ostateczności 5D Mark II) plus ze dwa porządne obiektywy oraz lampę błyskową.
sprzedaj wszystko, weź 6D na raty i po sprawie
do takiego wniosku dojdziesz prędzej czy później
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
po spojrzeniu w wizjer pełnej klatki, nie chcesz juz patrzeć w wizjer cropa :D
Hehe, wierzę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Jak nie masz z 10000 zł w kieszeni to się nie wychylaj. Zostań przy tym co masz i kumuluj gotówkę jeśli potrafisz. Jak będziesz miał tyle na kupce to sobie wtedy kupisz jakąś używkę FF (w domyśle 6D lub w ostateczności 5D Mark II) plus ze dwa porządne obiektywy oraz lampę błyskową.
Budżet nie jest jakiś oszałamiający bo wynosi ok. 2500zł (może koło 3000zł) + środki z ewentualnej sprzedaży systemu Canon także jak mówię, do FF jeszcze sporo brakuje i trochę czasu minie zanim się uzbiera tyle ile trzeba, no chyba, że 5d II będzie w cenie 30d :) O 5d wspomniałem jako bliżej nieokreślona przyszłość.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
ja bym wybrał sigmę 17-50 f/2.8 zamiast c 17-55
Dlaczego Sigmę ? Podobno Canon bije tu szkiełko Sigmy (tak czytałem w sieci)
mam tę sigmę, jest naprawdę świetnym szkłem i chwilę potrzymała mnie przy cropie
po zakupie 6D rzadko korzystam z APS-C i nawet się zastanawiam, czy nie spieniężyć 60D i tej Sigmy
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
zostajesz z cropem canona i kupujesz np 7d
Jeszcze odnośnie 7d. Brałem po uwagę zakup tego aparatu aż do momentu przeglądnięcia testów i opinii w internecie. Wychodzi, że to niezły generator szumu a i obrazkiem ponoć nie grzeszy, za to AF z pewnością byłby super.
Cytat:
Zamieszczone przez
silent
Jeszcze odnośnie 7d. Brałem po uwagę zakup tego aparatu aż do momentu przeglądnięcia testów i opinii w internecie. Wychodzi, że to niezły generator szumu a i obrazkiem ponoć nie grzeszy, za to AF z pewnością byłby super.
Każdy crop canona szumi jak ciemno i ISO powyżej 800.
Jak chcesz pozostać z APSC i mieć nieco nowszą technologicznie puszkę, to kup 70D - na raty, kredyt czy jakoś inaczej.
Powinna Ci wystarczyć na kilka lat. Aparaty się zmienia, a szklarnię kompletuje :) , gdzieś zasłyszane.