canon 17-40 f/4 L - BF/FF?
Czy wasze 17-40 trafiają idealnie i na 17mm i 40mm? Testowałem jedną sztukę na 3body i na wszystkich na 17mm miała spory BF i idąc w górę do 40mm było lepiej i na 40mm było celnie..
Teraz kupiłem na allegro drugą sztukę i powiedziałem, żeby mi przetestowali najpierw i wychodzi, że jest to samo na 17mm jest BF a na 40mm jest w porządku..
Czy wszystkie te 17-40 mają taki problem? :| Niestety w 5d nie mam mikrokalibracji :(
Drugie pytanie to taka bardziej prośba o opinie:
Sklep w którym kupiłem daję niby gwarancję pół roku, wcześniej pytałem czy ich gwarancja obejmuje problem BF/FF i przez telefon powiedzieli, że jeśli wina leży w obiektywie to gwarancja obowiązuję i pokrywają koszty kalibracji, teraz po ich sprawdzeniu wyszło, że jest BF na 17mm i oczywiście tego rozwiązania nie proponują (jestem po kliknięciu kup teraz, ale umówiliśmy się, żebym nie wpłacał kasy aż nie sprawdzą czy trafia i czegoś nie zdecydujemy)
Cisnąć im, że w takim razie wysyłam body i kalibrujemy na żytniej?
Odp: canon 17-40 f/4 L - BF/FF?
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Czy wszystkie te 17-40 mają taki problem?
Moje 17-40 trafia idealnie z 6D na każdej ogniskowej bez żadnej kalibracji. Może warto zwrócić szkło i kupić u stacjonarnego sprzedawcy z opcją podpięcia do body.
Im bardziej się zgłębiam w przeszukiwaniu internetu to wychodzi coraz więcej dziwnych sytuacji na temat 17-40 :x
Wraz ze zwiększaniem przysłony robi się większy BF (focus shifting) i tej wady nawet w serwisie nie umieją poprawić o_O
masakra :( dwie sztuki i dwa razy to samo :( ja chcę tylko żeby trafiała :mrgreen:
Tak jak mówię, nie przelałem pieniędzy i w razie czego nie muszę przelewać, wszystko jest dogadane, tylko się zastanawiam czy jest w ogóle sens kalibrować i cisnąć ich, że gwarantowali mi kalibrację a teraz nawet tego nie proponują..
Kupiłem w 2009 roku używany 17-40L. Bez problemu działa z 5d2 i 6d.
Czyli mam mega pecha i dwa razy trafiłem na jakieś felerne sztuki lol :mrgreen:
Ja miałem 17-40 kupione w USA. Ostra i celna, używałem wówczas z 5d.
Dziala idealnie z 5D oraz 5Dmk3 i 1Ds. Ludzie przesadzaja z tymi problemami. Po prostu nie umieja ostrzyc:)
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Dziala idealnie z 5D oraz 5Dmk3 i 1Ds. Ludzie przesadzaja z tymi problemami. Po prostu nie umieja ostrzyc:)
Też tak sądzę.
Mój działa bez problemu. Kolegi tak samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Wraz ze zwiększaniem przysłony robi się większy BF (focus shifting) i tej wady nawet w serwisie nie umieją poprawić o_O
Wydaje mi się, że naczytałeś się niepotrzebnie jakiś bzdur. Co ma przesłona do BF? Ostrzenie zawsze odbywa się na pełnej dziurze.
Zdecydowanie nie umiem obsługiwać aparatu i dlatego miałem problem na 3 różnych aparatach, och bardzo Was przepraszam :)
A co dziwne tylko przy zdjęciach robionych normalnie przez wizjer, bo jakoś na LV CUDOWNIE TRAFIAŁ W PUNKT :O no ale jak nie umiem to nie umiem, przepraszam znawców tematu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wydaje mi się, że naczytałeś się niepotrzebnie jakiś bzdur. Co ma przesłona do BF? Ostrzenie zawsze odbywa się na pełnej dziurze.
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/im-wieksza-przyslona-tym-wiekszy-back-focus-17-40-a-63027/
http://www.dpreview.com/forums/post/27585588