Obiektyw do makro dla stomatologa
Witam wszystkich..
Potrzebuje pomocy przy wyborze obiektywu do makro i lampy pierścieniowej do robienia zdjęć w stomatologii.
Mam kilkuletniego Canona EOS 20d.
Zdjęcia są wykonywane przy sztucznym świetle a niezbędna jest powtarzalność, więc lampa jak rozumiem jest niezbędna.
Poniewaz zupełnie zaczynam przygode z fotografią, mam nadzieje, że znajdzie się ktoś , kto pomoże mi w gąszczu ofert. :)
Ewa
Odp: Obiektyw do makro dla stomatologa
Stomatologiem nie jestem ale moim skromnym zdaniem obiektyw Canon MP-E 65 mm f/2.8 będzie dobrym wyborem, duże odwzorowanie (od 1 do 5x), jasny, ostrość od 24cm, uwaga - brak AF. Co do lampy nie pomogę.
myślę, że żeby nie wkładać aparatu z obiektywem do buzi pacjentom to przyda Ci się minimum obiektyw 100mm :p a jeszcze lepiej byłoby dłuższy np 180mm, ale z drugiej strony foty pewnie będziesz chciała robić z ręki więc 180mm raczej odpada :D
Ja bym był za 100mm i myślę canon 100mm f/2.8 macro IS L będzie najlepszym wyborem :p
Lampy pierścieniowe nie za bardzo znam, więc nie będę podpowiadał :o
Powiedz jeszcze ile chcesz na to przeznaczyć bo Lka macro jest dość droga :o
zależy od rodzaju ujęcia
jeden ząb - ob. macro
do fotek z szerokim uśmiechem raczej coś z dużą GO
Do Canona 20D wystarczy Tamron 90/2,8 VC USD macro - cena około 2 000zł.
Na początek niech Pani Ewa określi budżet jaki ma na obiektyw i czy puszkę też chce zmienić ? ( bo moim zdaniem puszka z LV i statyw w tym temacie będzie dawał dużą wygodę pracy. ) aha no i jakie makro to ma być? całe zęby, jeden ząb czy dziurka w zębie ??
Co do lampy - to byłby dobry wybór, Yongnuo pierścieniowa YN-14EX. Chciałem ją wybrać do owadowego macro, ale zdecydowałem się na samoróbkę.
Obiektyw macro, to najlżejszy bo foty raczej z ręki będą, a nie ze statywu. Wnętrze papy i ząbki nie wymagają 5:1, wystarczy 1:1 lub 1:2.
I tu dobrym wyborem może być wspomniany Tamron 90/2,8 VC USD lub Canon 60/2,8 Macro USM, a odległość przedmiotowa będzie wystarczająca.
Kiedyś byłem u dentysty i nie wyobrażam sobie statywu przed otwartą japą, okrakiem nad właścicielem otwartej japy. To musi być z ręki.
Ciekawa potrzeba - chyba już druga taka na CB.
Jak pani Ewa chce robić zdjęcia zębów takim potężnym zestawem? Aparat, obiektyw i lampa pierścieniowa to razem wielkie urządzenie. Moja dentystka ma kamerkę o kształcie i wielkości szczotki do zębów, którą może włożyć do buzi, a delikwent - w tym wypadku ja - może zobaczyć to na ekranie. To wydaje się właściwym rozmiarem. :D
Są takie faktycznie, kamerki wewnątrzustne
Kamera TPC AIC5888
Equadent Sklep Stomatologiczny - Kamera TPC AIC5888
No coś takiego. I cena nie większa niż obiektyw i lampa razem. Bo zakładam, że komputer to nie problem.