Zdjęcia na potrzeby sklepu internetowego
Kolega poprosił mnie o zrobienie dla jego sklepu internetowego zdjęcia produktów, które sprzedaje. Chciałbym mu pomóc najlepiej jak się da. Głównie będzie to sprzęt agd, rtv, narzedzia
Dysponuje sprzętem:
- body canon 50d
- obiektywy: canon 24-105, oraz 85 1.4
- lampa canon 580ex II
- statyw.
- białe tło fotograficzne
Możecie mi podać klika dobrych rad by zdjęcia wyszły jak najlepiej.
Odp: Zdjęcia na potrzeby sklepu internetowego
Fotografia produktowa w googlach, albo w szukajce forum, bo tez bylo poruszane sto razy
Czy będziesz targał do studia lodówke,tv,i wiertarko-wkrętarki?
bez pomieszczenia, oświetlenia- jak dla Ciebie na pierwszy raz, ciągłego, jakoś sobie tego nie wyobrażam.Będzie ciężko bez studia, ale....jak masz podstawy plus chęci spróbuj .Do odważnych świat należy :)
Artykuły do sfofografowania to drobne agd, na szczescie nie lodówki. Zdjecia mam robic w magazynie kolegi. Mam jeszcze dużą blende 180. Do tej pory robiłem zazwyczaj portrety w plenerze. Licze na jakąs konstruktywną pomoc, czy z tym sprzetem moge sobie jakos poradzic, tak by pózniej bylo jak najmnie zabawy z obróbka, niestety nie mam dostepu do studia.
Wnioskując po moich usiłowaniach z fotografią przedmiotów to lepiej wziąć 1200D z kitem ale wydać znacznie więcej kasy na oświetlenie. Chcesz błyskać jedną gołą lampą?
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Wnioskując po moich usiłowaniach z fotografią przedmiotów to lepiej wziąć 1200D z kitem
Z samym kitem to może nie, bo często potrzeba czegoś dłuższego niż 55 mm (chyba że komuś nie przeszkadzają przerysowania).
Pooglądaj jak to przedstawiają inne sklepy np. pierwsze z brzegu Wkrętarki - Wiertarki, wkrętarki, młoty udarowe w sklepach Leroy Merlin.
Widać brak cieni, czyli zapewne jakiś namiot bezcieniowy by się przydał, weź swoją wiertarkę/młotek czy co tam innego masz i spróbuj jak wyjdzie tak że będziesz zadowolony, to dobrze, jak nie kombinuj dalej
Jeszcze można dodać poza tym bezcieniowym zdjęciem jakieś z użyciem w "realnym świecie", lata temu robiłem kilka produktów w zastanym i dłubałem w Photoshopie, i marne były tego efekty :)
Cytat:
Zamieszczone przez
shadowman25
Kolega poprosił mnie o zrobienie dla jego sklepu internetowego zdjęcia produktów, które sprzedaje. Chciałbym mu pomóc najlepiej jak się da. Głównie będzie to sprzęt agd, rtv, narzedzia
Dysponuje sprzętem:
- body canon 50d
- obiektywy: canon 24-105, oraz 85 1.4
- lampa canon 580ex II
- statyw.
- białe tło fotograficzne
Możecie mi podać klika dobrych rad by zdjęcia wyszły jak najlepiej.
masz az za duzo :-)
moim zdaniem najprostszym srodkami najszybciej dojdziesz do celu.
przydalby sie stolik bezcieniowy, na ktory polozysz te przedmioty .
kawalek bialej polprzezroczystej plexi , podswietlonej od dolu.
tlo nie gra roli , ale dobrze jest, zeby odroznialo sie kolorystycznie od przedmiotu , wowczas jednym kliknieciem zrobisz je przezroczyste a tym samym w dowolnym kolorze.
jedna lampa blyskowa skierowana na sufit wystarczy - da miekkie rownomierne oswietlenie , bez odblaskow. do sklepu I. wystarczy.
swiatla , ustawienie reflektorow - mozna sie zajechac na smierc.
podalem prosty przyklad , ktory teraz zrobilem
24-105 , maszyna na dywanie , lampa w sufit .
obrobka - tutaj zajela mi ok 3 minut , gdyz nie mam nic przygotowane.
jesli byloby to masowao , to max minuta na zdjecie wystarcza , a na stoliku bezcieniowym bez problemu jeszcze krocej .
biale tlo - to sekunda roboty jesli miales stolik bezcieniowy.
pocwiczylbym w domu wczesniej - to najmniej wymagajaca praca fotograficzna od strony technicznej .
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
pocwiczylbym w domu wczesniej - to najmniej wymagajaca praca fotograficzna od strony technicznej .
Oczywiście.
Tak samo kotlet jest mało wymagający, jeśli efekt zdjęciowy ma być taki jak reprezentują tzw. "fotoziutki".