canon eos 5 d mark 3 -brak ostrości.
Witam wszystkich.
Nie dawno kupiłam canon 5dm3 i mam problem z ostrością.Aparat dość drogi dość dobry a u mnie zdjęcia gorsze niż w eos 7 d (którą miałam wcześniej).
Na automacie zdjęcia są nie ostre na manualnym to samo.Jak sprawdzić czy z aparatem jest wszystko w porządku i jak go ustawić żeby fotki były ostrzejsze?
1 zdjęcie z automat
http://zapodaj.net/d3c35c70b60ad.jpg.html
2 zdjecie tryb manualny
http://zapodaj.net/223296db57359.jpg.html
Odp: canon eos 5 d mark 3 -brak ostrości.
Jakie szkla masz? Nie zrzucalbym od razu problemu na puszke:)
te zdjecia robilam obiektywem canon 24-105 f/4.0 is usm
Cytat:
Zamieszczone przez
Gabi
Witam wszystkich.
Nie dawno kupiłam canon 5dm3 i mam problem z ostrością.Aparat dość drogi dość dobry a u mnie zdjęcia gorsze niż w eos 7 d (którą miałam wcześniej).
Na automacie zdjęcia są nie ostre na manualnym to samo.Jak sprawdzić czy z aparatem jest wszystko w porządku i jak go ustawić żeby fotki były ostrzejsze?
[/url]
ja sugerowalbym zainwestowac jeszcze kilkadziesiat zlotych w dobry podrecznik i przestudiowanie go teoretycznie i praktycznie.
obawiam sie, ze bez tego lepsze wyniki dostaniesz z kompaktu za pareset zlotych niz z tego canona.
zdjecia robi czlowiek , nie aparat sam.
mam książki,instrukcje, czytam testuje oglądam ale nie mogę dojść co jest nie tak :(
Bechamot, ty to potrafisz pocieszyć człowieka
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Bechamot, ty to potrafisz pocieszyć człowieka
rzut oka na zdjecie i widac , ze w tych zdjeciach nic sie nie zgadza.
trzeba zaczac od podstaw.
po co owijac w bawelne.?
chetnie pociesze w kawiarni.
Bechamot fotografia zajmuje się już jakiś czas warsztaty,kursy zaliczone wiec chyba podstawy są mi nie potrzebne,miałam 7d i nie było z nim problemów a teraz przeszłam na 5d i nie umie ustawić ostrości. Jak już człowiek prosi o pomoc tzn ze się w ogóle na niczym nie zna?
Cytat:
Zamieszczone przez
Gabi
Jak już człowiek prosi o pomoc tzn ze się w ogóle na niczym nie zna?
Ależ spokojnie, może wpierw zrób jakieś zdjęcia przy dobrym świetle dziennym (...wiem zima prawie), z kontrastowymi elementami, na których AF może wyostrzyć i wrzuć je pełnowymiarowe.
Jak możesz, to zapodaj i RAW-y na jakimś "dropboxie", bo na tych fotkach, to ciężko coś dopatrzyć.