PRZED i PO. Banal: fotograf prezentuje fote. Do zaawansowanych fotografów :)
Witajcie.
Ten wątek kieruje do osob z doświadczeniem, ktore znaja swoja wartosc, wiedza, ze ich warsztat techniczny i zmysl estetyczny sa na wyzszym niz "amatorski" poziomie i sa pasjonatami. Osoby, ktore maja dystans do siebie i mimo wszystko sa w miare skromne. Czy zastanę tu takie?:)
Sami sobie odpowiecie - chcialabym uniknac wypowiedzi osob, ktore zajmuja sie fotografia amatorsko (nie chodzi o to, ze nie zarabiaja na fotografii) / lub: dopiero zaczynaja.
Do meritum:
Powiedzmy, ze jestes osoba ktora opisalam wyzej:
Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce? np. plenerze ktos kto jest w posiadaniu laptopa spontanicznie proponuje, zeby zgrac foty i zaprezentować je - godzisz sie na to? ;) (wybierasz pare sztuk z aparatu majac na uwadze, ze nie byly obrabiane)
Czy jestes w stanie umiescic w tym wątku fote 'przed' i 'po'?
Prosze mi nie tlumaczyc czym jest obróbka i co mozemy nią uzyskac, nie urodzilam się wczoraj :)
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Prosze rowniez o nie zbaczanie z wątku i nie wdawanie sie w kłotnie i przepychanki :) Jesli nie macie nic do napisania - prosze nie wypowiadajcie sie: interesuja mnie proste i rzeczowe wypowiedzi / z uzasadnieniem chociazby :). Z gory dzieki.
Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
Witajcie.
Ten wątek kieruje do osob z doświadczeniem, ktore znaja swoja wartosc, wiedza, ze ich warsztat techniczny i zmysl estetyczny sa na wyzszym niz "amatorski" poziomie i sa pasjonatami. Osoby, ktore maja dystans do siebie i mimo wszystko sa w miare skromne. Czy zastanę tu takie?:)
Sami sobie odpowiecie - chcialabym uniknac wypowiedzi osob, ktore zajmuja sie fotografia amatorsko (nie chodzi o to, ze nie zarabiaja na fotografii) / lub: dopiero zaczynaja.
Do meritum:
Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce? np. plenerze ktos kto jest w posiadaniu laptopa spontanicznie proponuje, zeby zgrac foty i zaprezentować je - godzisz sie na to? ;) (wybierasz pare sztuk z aparatu majac na uwadze, ze nie byly obrabiane)
Prosze mi nie tlumaczyc czym jest obróbka i co mozemy nią uzyskac, nie urodzilam się wczoraj :)
Prosze rowniez o nie zbaczanie z wątku i nie wdawanie sie w kłotnie i przepychanki :) Jesli nie macie nic do napisania - prosze nie wypowiadajcie sie: interesuja mnie proste i rzeczowe wypowiedzi / z uzasadnieniem chociazby :). Z gory dzieki.
Podoba mi się zamysł :-)
Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
Pomysł fajny. Szkoda tylko, że sama nie zamieściłaś swojej pracy.
szkoda, że jestem amatorem bo dałbym przykład :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
Witajcie.
Do meritum:
Ładnie napisane, ale gdzie zdjęcia? To dział "Galerie użytkowników", więc oceniamy fotografie będące na różnym poziomie. No i konieczna edycja tytułu ( czytaj regulamin), bo wątek pójdzie w diabły...
Może nie do końca odpowiadam kryteriom które padałaś, ale i tak napiszę.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
...Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce?... [/I]
Nie pokazuję fotografii przed obróbką, chyba że na wyświetlaczu aparatu, gdy chcę danej osobie przedstawić ogólny zamysł zdjęcia lub gdy osoba chce zobaczyć swój wyraz twarzy itp.
Powód jest prosty. Fotografuję zawsze w RAW, a więc:
-nie ustawiam WB - najczęściej w końcowym efekcie jest zmienione.
-fotografuję z reguły do prawej strony histogramu, często z lekkimi przepałami co wymaga zawsze korekty w programie graficznym.
To są dwa główne powody, dla których nie daję zdjęć przed obróbką.
PS
Nie zauważyłem wcześniej że ten wątek umieszczony jest w galerii :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Gargins
Pomysł fajny. Szkoda tylko, że sama nie zamieściłaś swojej pracy.
Sprawa jest prosta: nie obrabiam zdjęć i nie fotografuje w RAWie - wiec nie mam zdjec "przed" / "po" - jesli zdjecie zepsuję - wyrzucam, jesli jest ok - zostawiam.
Wymyslalac tego posta chcialam podac koncepcje, a nie dać "przyklad: no! to dla zachęty ja publikuje pierwsza" - bo to nie bylo obowiązkowe, chyba, ze macie na mysli to, ze temat jest umieszczony w takim dziale a nie innym (podkreslenie ponizej).
Jesli ktos chce - moze tutaj wrzucic swoje zdjecia na tej zasadzie i wtedy rozpocznie się praktyczna część wątku.
( Nie uwazam sie za speca ani geniusz wrodzony, po prostu nie mam ani czasu ani cierpliwosci na obrabianie - fotografia jest moja pasja/hobby, nie zarabiam na niej - nie robie sesji slubnych itp itd ) - prosze zostawic bez komentarza, to nie temat o mnie.
Rozpoczynajac tutaj ten wątek pomyslalam ze ten dzial bedzie dobry - jesli powinien isc do innego to poprosze moderatora o przeniesienie go do "koncepcje" "pomysly" czy cokolwiek.
a osoby chętne ktore regularnie obrabiaja zdjecia zachęcam do publikacji - ciekawi mnie jak wyglada wasza surowa fotka i pozniejsza, po obróbce.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
ciekawi mnie jak wyglada wasza surowa fotka i pozniejsza, po obróbce
mnie tez .. ale to jest indywidualna sprawa każdego fotografa.. poza tym trzeba dążyć do ideału .. :)
Jako amator nie ma nic do powiedzenia, ale poniższe przykłady coś dopowiedzą... przynajmniej w kwestii obróbki
Digital Foto Video - RAW - cyfrowy negatyw