Pierwsza liczba jest oznaczeniem katalogu.. 2ga to klatka ktora zostala zapisana..
Wersja do druku
Pierwsza liczba jest oznaczeniem katalogu.. 2ga to klatka ktora zostala zapisana..
Również się z tym zgadzam.Cytat:
heh.. no tak.. wszystko wskazuje na to ze nie masz nowego aparatu.. albo masz uzywana karte pamieci
W menu mozna ustawić,czy po włożeniu karty numery zdjęć (i katalogów) przyjmują
kolejne wartości,czy zawsze lecą od poczatku jak w Fuji.
Ja dwa razy zmieniałem firmware i zawsze dbałem,aby mięć poprzednią niesformatowana kartę,poniewaz wtedy miałem zachowaną ciągłość zdjęć i jednocześnie obraz o "przebiegu"aparatu.W wartościach domyślnych tak chyba nawet jest ustawione.
W Twoim przypadku wygląda na to,że poprzedni właściciel (sprzedawca)
zainstalowal nowe firmware (no i dobrze bo nie musisz się z tym bawić) i prawdopodobnie odpalił aparat ze swoja uzywaną kartą która zainicjowała 6 katalog w aparacie.Cytat:
Aparat ma wgrany firmware 2.0.1, wiac najnowszy, ktory pokazal sie pare tyg. temu, a pudelko wyglada jakby w niejednym magazynie lezalo
No chyba ze jest to faktyczny przebieg.
Pozdrawiam
Po wgraniu firmware aparat jest blank.Jeżeli wsadzi się czysta lub sformatowaną kartę to masz katalog 101 i robisz pierwsze zdjęcie.Cytat:
To akurat jest jasne Ale czy zapisana ogolnie przez aparat, czy zapisana na tej konkretnej karcie?
według mnie nie jest to normalne.Cytat:
Normalne jest, ze fota ma skazy typu biale kropki po kilka pixeli?
1. Nie robiles przypadkiem na ISO3200? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Arek
2. Przegladaj zdjecia na kompie nie w aparacie - zmniejszanie moze czasem taki efekt wywolac, podobnie uzycie zbyt silnej lampy blyskowej itp.
Jesli i na kompie to widac a warunki oswietleniowe byly normalne to masz cos z matryca.
Przypadkiem to nie kurz w powietrzu? ;-)
To zdecydowanie moze byc przysmazenie lub wlasnie kurz/snieg itp. Powtorz zdjecia ale w ciut innych okolicznosciach. Aha... zdjecia testowe rob bez lampy. Testujesz 10D na pixele itp a nie 10D+lampa, a z lampa czasem dziwne rzeczy moga wyjsc.Cytat:
Zamieszczone przez Arek
Tylko ze ja wcale nie zartuje.. Taki efekt moze wlasnie dac kurz/snieg/deszcz gdy dopalasz zdjecia fleszem :P
Moj wytrzymal ostro padajacy snieg przez ok. 3-4 godziny :D
http://www.pbase.com/image/24997100
zdjecia sa super - kolor i ostrosc powala - jedno do czego mozna sie przczepic to ze tylko na niektorych widac efekt poruszania sie samochodu - ale ja na pewno ekspertem nie jestem i moze tak mialo byc.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
I kiedy kupujesz nowy? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
hazan: w tego typu reporterskich zdjeciach z rajdu to duzy bonus, jak widac ze samochod jest w ruchu