EOS 7D Mark II czy EOS 6D
Witam wszystkich :)
fotografią interesuję się od dłuższego czasu, więc nadszedł moment na zakup porządniejszego sprzętu.
Zastanawiam się pomiędzy EOS 7D Mark II a EOS 6D.
Wiem, że znacznie się od siebie różnią, jednak nie jestem jeszcze w stanie ocenić, który z nich bardziej by mi pasował.
Dlatego ślicznie proszę o pomoc i opinię osoby doświadczone ;)
Najczęściej robię zdjęcia 'w akcji' np pędzące psy-charty. Aparat będzie mi też potrzebny do zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych na wystawach - hala.
Jestem szczęśliwą właścicielką chartów, uchwycenie ich niesamowitego ruchu jest dla mnie czystą przyjemnością.
Dlatego pewnie w ciągu roku, postaram się uzbierać na obiektyw EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (moje marzenie) .
Teraz zastanawiam się nad EF 85mm f/1.8 USM . Co o tym myślicie?
Pozdr.
Odp: EOS 7D Mark II czy EOS 6D
Do zdjęć dynamicznych lepiej wybrać 7D mkII, ale osobiście kupiłbym 70D, różnicę w cenie dołożył do 70-200 L IS II :)
6D, zachwyci na hali i zachwyci obrazkiem z 70-200/2.8, a biegnącego psa też trafi(jak każdy inny aparat).
Wszystko to prawie prawda co koledzy napisali wyżej. Oprócz tego radzę się przejść do sklepu i przymierzyć. 7dII to już jest spoooory kawał cegły, a 70-200/2.8 II to następne 1,5kg. Zabawa 2,5 kg zestawem bywa męcząca...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mufffinka
Teraz zastanawiam się nad EF 85mm f/1.8 USM . Co o tym myślicie?
85mm 1.8, fajne szybkie szkło.
Jesli na 70-200 2.8 na razie brakuje pieniędzy pomysl o 135mm f2
Nie wiem czy warto wydawać tak duzych pieniędzy na aps-c?
7dmkII to juz kawał sportowego body, jesli nie mamy aż TAK wygórowanych wymagań co do sportu, to faktycznie c70d tez sobie niezle poradzi, podobnie jak uzywka 7d, tym bardziej z tak jasnym szkłem jak 135 f2
6d do sportu? warto byc świadomym jego ograniczeń, jednak mi do sportu niczego w nim nie brakuje. Jakości obrazka nie będę tu nawet roztrząsał ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Zabawa 2,5 kg zestawem bywa męcząca...
To jest solidny i ciężki argument, 70D jednak lżejsze.
6D jest bardziej universalnym sprzetem niz 7DII. Robi genialne zdjecia szczegolnie z 70-200 MKII. Przy niskim swietle 7DII zostaje troche w tyle. Do sportu i ruch 7DII ma przewage co wcale nie ujmuje duzo 6D.
dlaczego ja nie mam takich dylematów?:cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
dlaczego ja nie mam takich dylematów?
A nie mógłbyś sobie poszukać :lol: ,Twój problem zniknąłby :D .
sugerujesz, ze problemem jest brak problemu?:lol:
ale jotes25 wyczerpał właściwie temat