Canon 40mm 2.8 + pierścienie pośrednie makro
Witam,
Szukam taniej opcji na obiektyw makro, który będzie używany sporadycznie.
Myślałem o kupnie 100 2.8L, jednak za wysoka cena, gdyż obiektyw nie będzie często wykorzystywany.
Wpadłem na pomysł kupna naleśnika 40mm + pierścieni makro z przeniesieniem autofokusa (na allegro są w granicach 200zł).
Po za tym naleśnik będzie dobrym obiektywem na wycieczki. Używane będzie to na 6d.
Czy taka opcja da ciekawe rezultaty i spełni moje oczekiwania ?
Nigdy nie używałem pierścieni makro i dlatego chciałbym najpierw zaczerpnąć opinii innych użytkowników, którzy mają do czynienia z pierścieniami.
Odp: Canon 40mm 2.8 + pierścienie pośrednie makro
Za 1000zł kupisz Tamrona 90mm f/2.8 - te pierwsza wersje. Szkło daje super jakość obrazka - i masz w kazdej chcwili nieskończoność i 1:1.
Taniej możesz kupic Canona 50/2.5 - do 1:2.
Pierscienie to jak masz czas - są mało praktyczne - one dają ostrość tylko w malym przedziale odległosci.
Ja mam 40mm i pierscien 12mm alle nie probowalem.
Jak zalezy Ci na uniwerslanym malym jednym szkle to 40mm - to super ogniskowa.
Sam daje powiekszenie 0,18x, a z 12mm zakres 0.50-0.32x
Cytat:
Zamieszczone przez
jajo_antipo
Używane będzie to na 6d.
Cytat:
Zamieszczone przez
bajker83
szczególnie z 6d
Cytat:
Zamieszczone przez
bajker83
szczególnie, że trzeba jeszcze kupić 7d Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
bajker83
Zdecydowanie popieram. Gdzieś widziałem używkę za 1k zł. Obiektyw bardzo ostry. Nadaje się do portretów. Nie spotkałem się z sytuacją aby komuś się to szkło popsuło. Mam 100 L ale często używam 60 jeśli odległość od obiektu nie stanowi problemu i potrzebuję większej GO.
Canon EF S 60 f2.8 Macro USM - Obiektywy do aparatów fotograficznych - Gumtree Śląskie (znalezione w Sieci).
Tami 90 Macro też fajny ale AF zdecydowanie gorszy od C60.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Czy Wy czytaliście mój pierwszy post ?
Używać tego będę z 6d, a obiektyw 60mm 2.8 jest z mocowaniem EF-S, więc bez sensu jest proponowanie tego obiektywu w tym temacie...
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Za 1000zł kupisz Tamrona 90mm f/2.8 - te pierwsza wersje. Szkło daje super jakość obrazka - i masz w kazdej chcwili nieskończoność i 1:1.
Taniej możesz kupic Canona 50/2.5 - do 1:2.
Pierscienie to jak masz czas - są mało praktyczne - one dają ostrość tylko w malym przedziale odległosci.
Ja mam 40mm i pierscien 12mm alle nie probowalem.
Jak zalezy Ci na uniwerslanym malym jednym szkle to 40mm - to super ogniskowa.
Sam daje powiekszenie 0,18x, a z 12mm zakres 0.50-0.32x
Zależy od ogniskowej. Na 40 faktycznie będzie blisko. Ja mam 2 pierścienie razem z c50/1.8