Tamron 17-50 1.8 raz jeszcze.
Witajcie!
Tamrona posiadam już ze 2 lata, od razu po kupnie pojechał razem z body(450D) do serwisu FotoTechnika gdzie ponoć go ustawili pod moją puszkę bo był problem z celnością AF.
Z racji że nie miałem innych obiektywów pogodziłem się że jego ostrość nie jest dla mnie zadowalająca. Całkiem niedawno nabyłem adapter M42 i podpiołem wygrzebanego z szafy heliosa. Naszła mnie chęć na mały test i to co zobaczyłem zepsuło mi humor.
https://lh6.googleusercontent.com/-V...porownanie.jpg
Zdjęcia ostrzone na główkę pampra z naklejki "BIC", ISO 800, aparat nieruchomo na stoliku, migawka 2s, próby ostrzenia na MF z tamronem nie przynoszą lepszych rezultatów. Wycinki z cropa.
Teraz moje pytanie, czy wg. Was to jest akceptowalna ostrość ? Czy może helios jest aż tak dobry że deklasuje obiektyw za niemałe $
Pozdrawiam
Trovao
Odp: Tamron 17-50 1.8 raz jeszcze.
Chyba 17-50 2.8
Aparat na statyw, tablica testowa, światło dzienne, ISO 100, ogniskowe 17, 35, 50, pliki RAW. Na podstawie tego co zamieściłeś trudno coś powiedzieć. Do tego chyba światło żarowe. A Heliosy to fajne szkła :-)
Jeśli wersja VC wyłącz stabilizację.
Pozdrawiam
chyba Ci się trafił mydlany tamron :(
Postaram się o lepsze sample tak jak pisał "niki68". ps. oczywiście chodzi o tamrona 2.8 - wkradła się literówka.
A czy jest możliwa jego regulacja? Czy już po prostu nic się nie da zrobić ? Ten obiektyw z inną puszka może zachowywać się inaczej ?
Na moje oko ten egzemplarz jest "mydlany". Miałem tak samo z pierwszym Tamronem, dopóki nie kupiłem od Cichego.
Cytat:
Zamieszczone przez
trovao
Postaram się o lepsze sample tak jak pisał "niki68". ps. oczywiście chodzi o tamrona 2.8 - wkradła się literówka.
A czy jest możliwa jego regulacja? Czy już po prostu nic się nie da zrobić ? Ten obiektyw z inną puszka może zachowywać się inaczej ?
da się wyregulować i jak wysyłałeś do tamrona to powinni to poprawić a oni Ci odesłali takie coś MASAKRA :<
jak masz gwarancję i to samo body to wyślij :o jak bez gwarancji to usługa płatna nie pamiętam ile kosztuje, ale znajdziesz to na stronie serwisu tamrona
wrzucam tu fote, którą kiedyś zapisałem z forum
PRZED i PO regulacji w serwisie tamrona:
http://oi61.tinypic.com/r8xil5.jpg
Skoro obiektyw był kalibrowany pod puszkę to FF/BF można wykluczyć (chyba, że odstawili kaszankę). Wrzuć sample jak napisałem. Ja mam ten obiektyw od Cichego i jestem zadowolony. Zdarza mi się nie trafić AF (pewnie fotograf ****) i 50 jest w moim najsłabsze. Ale generalnie uważam, że to dobry obiektyw. Nie sądzę aby Foto-Technika zlikwidowała mydlenie obiektywu, chyba, że to problem centryczności szkieł. Śledziłem wątek kolegi Salasa - tam zapewne był problem z centrycznością.
Pozdrawiam
Ja u siebie, po kalibracji zmian w ostrości nie zauważyłem. To tylko jasny zamiennik kita..
Cytat:
Zamieszczone przez
trovao
... próby ostrzenia na MF z tamronem nie przynoszą lepszych rezultatów. ...
Więc żadna kalibracja nic nie pomoże. Jeśli to nie poruszenie, to po prostu trafiła Ci się mydlana sztuka. Wymień na Sigmę 17-50 2.8 HSM wtedy na ostrość narzekał nie będziesz.
poprawiają coś z soczewkami ich ustawienie czy coś i to ma wpływ na ostrość, a kalibracja wcale nie musiała być dobrze zrobiona bo to normalka w tym serwisie, jest pełno tematów gdize ludzie wysyłali po 2 czy 3 razy aż nastąpiła poprawa