5D classic + yongnuo - co wybrać?
Witam,
mam problem z wyborem lampy do mojego 5Dc. Wybór praktycznie padł na yongnuo ale nie wiem czy jest ktoś na forum kto byłby w stanie potwierdzić czy lampy yongnuo działają prawidłowo z 5Dc.
Mój wybór to albo 568 albo 500. Kwestia która lampa będzie prawidło działać z moim body.
Ewentualnie może polecicie coś innego? Byle by był tryb HSS i w miarę mocna lampa.
Zastanawiałem się też nad EX430 canona, ale chyba będzie za słaba do moich wymogów.
Odp: 5D classic + yongnuo - co wybrać?
Ja chyba zaryzykowałbym używaną 580ex - nie "II" (ale trzeba zdawać sobie sprawę, że większość ma za sobą zawodową pracę), 430ex (też pierwsza) była częściej kupowana przez amatorów.
Nie chcę kupować używki bo nie wiadomo w jakim stanie jest.
Ja mam 5d mkI i YN 500 ex. Współpracują bardzo dobrze poza jedną kwestią: nie mogę nijak włączyć synchronizacji na drugą kurtynę. Pomiar e-ttl działa dobrze, HSS również działa ok.
Więcej na ten temat w tym wątku
http://www.canon-board.info/lampy-bl...83/index3.html
Też mam 500ex na 5Dc i nie zauważyłem żadnych problemów ze współpracą tych dwóch.
Edit, a nie... na drugą kurtynę nie strzela
Cytat:
Zamieszczone przez
faraon20
...Mój wybór to albo 568 albo 500... ...Zastanawiałem się też nad EX430 canona, ale chyba będzie za słaba do moich wymogów.
Używam od kilku lat 430 EXII, a od niedawna również YN 568 EXII tylko, że z 50D. Nie zauważyłem jakiegoś dużego wzrostu mocy w porównaniu do 430, (choć może nie miałem takiej okazji), natomiast zmiany ustawień na lampie YN 568 są super w porównaniu do 430 w której to przyciski umieszczone są głęboko i naciskanie ich jest bardziej niż niewygodne. Poza tym YN ma wysuwany biały odbłyśnik.
Również mam 5Dc i również stoję przed zakupem lampy. Wybór padł na Metz 52 af-1. Sugerowałem się opiniami na nikoniarzach :P
Serwis u naszych zachodnich sąsiadów a nie w Chinach :P Dotykowy wyświetlacz ale dla szybkiej korekty główne opcje masz na wierzchu ;)
Pozdrawiam
Luziq i tak chyba będzie trzeba zrobić, dopłacić parę groszy i zakupić metza. Może chociaż tutaj będziesz wszystko działać :)
Sorry, że podpinam się pod ten temat - jestem nowy na Canon Board.
Właśnie kupiłem 5d classic i dziś doszła do mnie lampa yn 568 EX II.
W żaden sposób nie mogę na niej wymusić czasu synchronizacji w aparacie 1/200 s.
Lampa błyska, ale aparat ustawia czas jaki mu pasuje np 1/30s, i niższe.
Próbowałem już chyba wszystkich ustawień lampy i brak efektu.
Zdaje mi się, że na samym początku zrobiłem zdjęcie z czasem 1/200, ale później już nigdy nie mogłem do tego wrócić.
Proszę mnie nie odsyłać do instrukcji, bo przeglądnąłem ją już całą (jest mało czytania - opisane tylko poszczególne funkcje).
Cytat:
Zamieszczone przez
ghole
Sorry, że podpinam się pod ten temat - jestem nowy na Canon Board.
Właśnie kupiłem 5d classic i dziś doszła do mnie lampa yn 568 EX II.
W żaden sposób nie mogę na niej wymusić czasu synchronizacji w aparacie 1/200 s.
Lampa błyska, ale aparat ustawia czas jaki mu pasuje np 1/30s, i niższe.
Próbowałem już chyba wszystkich ustawień lampy i brak efektu.
Zdaje mi się, że na samym początku zrobiłem zdjęcie z czasem 1/200, ale później już nigdy nie mogłem do tego wrócić.
Proszę mnie nie odsyłać do instrukcji, bo przeglądnąłem ją już całą (jest mało czytania - opisane tylko poszczególne funkcje).
Wejdź do menu body: Custom Fuctions (C.Fn) >> 03 >> i ustaw na 1/200sec. :-)