CANON 70-200 f/2,8 L USM czy TAMRON 70-200 f/2.8 Di VC USD
Niestety Canon EF 70-200 f/2.8L IS II USM jest poza moim budżetem, a wymienione obiektywy w tej chwili praktycznie są w tej samej cenie (różnica to ok 300zł). Mam jednak dylemat który z nich wybrać :roll:
Tamron ma stabilizacje, 5 albo nawet 6 lat gwaranci ale obawiam się jak będzie współpracował z nowymi body np. 7d mk II i jego nowy system punktów AF. Do tego podobno nie działa dobrze z telekonwerter⌠pomóżcie :)
Odp: CANON 70-200 f/2,8 L USM czy TAMRON 70-200 f/2.8 Di VC USD
Używam Canona 70-200/2,8 L USM z Canonem 7D. Ten obiektyw ładnie rysuje i ma pewny AF.
Tamron jest wolniejszy i ma 5 lat gwarancji, ale tylko na kalibrację z jednym aparatem.
Pół roku temu testowałem wszystko co można w zakresie 70-200/2,8 (do sportu) i z Sigm i Tamronów wyleczyłem się na dobre.
Jak ktoś kupi dobry egzemplarz to można pokusić się o Sigmę 17-50/2,8 OS HSM.
Telekonwerterów nie używam.
były posty (i link do artykułu) na temat wykorzystania punktów AF o zwiększonej czułości - kundelki nie wykorzystują tej funkcjonalności więc sprawność AF pomimo jasności 2.8 nie polepsza się. nie używałem nigdy tego tamrona więc nie znam tematu ale ponoć prędkość działania jest w tym modelu dość powolna, canona używałem - to fajne szkło.
Popieram, 70-200/2.8 to debeściak, poczekaj, dołóż, nie pożałujesz;)
Miałem ostrą i fajną Sigmę 70-200/2.8 II HSM - wydawało mi się że to fajne i ostre szkło, ale gdzie jej do 70-200/2.8L, ostrość, kontrast, kolory i ten Af.... bajka..., jak masz pieniądze nie zastanawiaj się bierz Canona, solidne szkło na lata.
Tamrona przerabiałem na innym systemie, nie polubiliśmy się, fakt to była wersja bez VC.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
były posty (i link do artykułu) na temat wykorzystania punktów AF o zwiększonej czułości - kundelki nie wykorzystują tej funkcjonalności więc sprawność AF pomimo jasności 2.8 nie polepsza się.
Mam przez to rozumieć, że na przykład mając sigmę 35 1.4 Art , aparat nie wykorzystuje podwójnie krzyżowych punktów na centralny:confused: ?
Wychodzę z założenia że najlepiej kupować sprzęt profesjonalny, nawet mocniej uzywany. Kupiłem 70-200 2.8 z roku 1996, prawdopodobnie po kilku wojnach ( tak przynajmniej wygląda obudowa).
Mimo wieku - obiektyw pracuje cudownie, pierścienie chodzą płynnie, AF super szybki i celny, brak stabilizacji nie robi mi różnicy, masa w pełni akceptowalna.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Mam przez to rozumieć, że na przykład mając sigmę 35 1.4 Art , aparat nie wykorzystuje podwójnie krzyżowych punktów na centralny ?
Im większa "dziura", tym AF może łatwiej pracować. Nie należy mylić czułości z precyzją, bo to już mocno zależy od softu.
Istotne jest to, że owa duża "dziura" oświetla wszystkie punkty pomiarowe umieszczone inaczej (ukośnie i szeroko).
Tym samym zwiększa się precyzja.
To jak dalmierz artyleryjski mierzący kat paralaksy. Jak baza miała 2 m to nieżle, ale 6 m jeszcze dokładniej - przykład z artylerii okrętowej.
W aparatach mamy milimetry (ułamki mm), a nie metry, ale zasada ta sama, poniżej czujnik AF z ukośnymi polami, kiedyś to gdzieś umieszczałem, ale nie mogę odszukać:
Znalazłem:
http://www.canon-board.info/obiektyw...4/index50.html
RobertON Czułość czujników af wyrożonych w stopniach EV to jak rozumiem. Tak samo jak rozbieżności na linie poziome, pionowe, krzyżowe. Tylko pierwszy raz , jak zaznaczyłem w cytacie czytam o tym (jeżeli dobrze zrozumiałem "kundle") iż obiektywy innych firm ale o jasności większej równej f 2.8 powiedzmy, że nie wzbudzają nazwijmy to czujnika podwójnie krzyżowego.
dot. cytatu:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
były posty (i link do artykułu) na temat wykorzystania punktów AF o zwiększonej czułości - kundelki nie wykorzystują tej funkcjonalności więc sprawność AF pomimo jasności 2.8 nie polepsza się. (..)
Również o tym gdzieś czytałem, ale nie pomnę gdzie i nie wiem czy to zupełna i niepodważalna prawda.
Wnioski nie były takie jednoznaczne, że "kundelki" są be...ponieważ nie chcą współpracować należycie z AF canona.
Tak może było niegdyś i zapewne ta niewiara w możliwości firm trzecich ciągnie się dalej.
Czujnik reaguje na dostępne światło - większa dziura, AF ma łatwiej - bo jest co zmierzyć i ocenić. Tylko że aparat musi się właściwie (czytaj dokładnie), skomunikować z napędem w obiektywie.
To tu zapewne niegdyś był problem i nie wydaje mi się, aby ten problem istniał do dzisiaj.
Miałem i mam sigmy i jakoś AF działa dobrze, i nie mam z tym problemu.