Canon 24-105 L f./4 (używany)
Witam.
Chciałbym sięgnąć opini na temat samego obiektywu Canon 24-105 L f./4 , jak i tematu związanego z używanym sprzętem.
Jak wygląda sprawa kupna używanej "elki". Jeśli obiektyw jest osty od początku nic nie stanie mu sie po czasie (FF/BF) ?
Na co zwracac uwagę przy używkach. Duzo ludzi mowi, dlaczego go sprzedaje jeśli jest dobry, jak na to odpowiedzieć , aby kupić dobry sprzęt. ?
Kupowałbym go pod cropa 650D Canona.
Odp: Canon 24-105 L f./4 (używany)
Co odpowiedziec. Ja pisalem prawde. Bo wole stalki :-)
Najlepiej samemu obejrzeć i przetestować, lub poprosić o to jakiegoś znajomego. Niestety oceny stanu bywają mocno subiektywne.
Oraz mieć nadzieję, że szybko nie pojawi się Err01.
Miro266 ostatnio kupowałem, więc się mogę wypowiedzieć - generalnie zwróć uwagę na stan zewnętrzny, czy są jakieś rysy na soczewkach i co najważniejsze jak dla mnie - rocznik szkła.
Każda Ela ma swój numer seryjny i warto brać jak najnowszy rocznik. Mój 24-105L ma numer seryjny rozpoczynający się od UB - czyli rok 2013 - na allegro czasami sprzedający nie pokazują tylnego bagnetu, gdzie akurat znajduje się ten numer. Możliwe jest, że obiektyw będzie stary :)
Spytaj ewentualnie właściciela czy działa stabilizacja, niech podeśle sample.
Odnośnik do tematu, o którym mówiłem: http://www.canon-board.info/obiektyw...odukcji-55429/
Szkiełko bardzo zacne, ale z czasem (wcześniej lub później - kwestia czasu) pojawi się błąd 01 - awaria tzw. flexa (znajdziesz na forum). Koszt naprawy to ok 650-700 pln-ów. Dzisiaj nowe eLki 24-105 można kupić już poniżej 2.500,-. Rachunek wydaje się prosty: używana 1.500-1.700 + ewentualna naprawa = wychodzi na nową. Ja kupiłem używkę (wg kodu rok produkcji 2006) i łącznie po 8 latach (u mnie 4) nastąpiła ww. awaria. Plus z tego mam taki, że po kalibracji optyki (wymiana flexa tego wymaga) jest żyleta. (Zdecydowanie lepiej niż było przed awarią, chociaż przed nie miałem zastrzeżeń. Może jest to poniekąd efekt wyczyszczenia całej optyki w szkiełku).
Chyba zaczęliśmy trochę demonizować ;)
Zaraz się okaże, że każdy roczny obiektyw nadaje się wyłącznie do kosza ;)
Da się upolować fajny sprzęt w rozsądnych pieniądzach. Nie każdy pozbywa się bubli.
mnie nigdy flex w tym szkle nie polecial
Cytat:
Zamieszczone przez
dzeej
Miro266 ostatnio kupowałem, więc się mogę wypowiedzieć - generalnie zwróć uwagę na stan zewnętrzny, czy są jakieś rysy na soczewkach i co najważniejsze jak dla mnie - rocznik szkła.
Każda Ela ma swój numer seryjny i warto brać jak najnowszy rocznik. Mój 24-105L ma numer seryjny rozpoczynający się od UB - czyli rok 2013 - na allegro czasami sprzedający nie pokazują tylnego bagnetu, gdzie akurat znajduje się ten numer. Możliwe jest, że obiektyw będzie stary
Spytaj ewentualnie właściciela czy działa stabilizacja, niech podeśle sample.
Odnośnik do tematu, o którym mówiłem: L-ki: numer seryjny a rok produkcji
Np. model UV... to jest z roku którego ? 2007? . Czego dokładnie dotyczy ten bład?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
mnie nigdy flex w tym szkle nie polecial
Mnie też nie ale wolę o tym zbyt głośno nie mówić żeby sobie o tym nie przypomniał ;).