Coś dziwnego widać w wizjerze Canon 5D
Zauważyłem dziś w 5D mk1 w wizjerze dziwną rzecz. Wcześniej nigdy nie zwróciłem na to uwagi. Jeśli patrzę przez wizjer w sposób normalny podczas robienia zdjęć wszystko jest w jak najlepszym porządku. Widziany obraz jest prawidłowy, wszystko jest tak jak trzeba. Zdjęcia oczywiście wychodzą prawidłowe, zero jakichkolwiek zastrzeżeń. Natomiast jak popatrzę przez wizjer tak jak bym chciał zobaczyć co jest pod matówką, albo inaczej powiem - co się znajduje na dole aparatu, wtedy dostrzegam jakieś elementy lustrzane. Przypuszczam że są to odbicia lustra. Widać to zarówno z założonym obiektywem jak i bez. Patrzyłem dla porównania jak sprawa wygląda w 40D i tam jest wszędzie na dole ciemno. Nic się nie odbija , nic nie przebłyskuje. Bardzo bym prosił posiadaczy tego aparatu - sprawdźcie jak to wygląda u Was.
Odp: Coś dziwnego widać w wizjerze Canon 5D
U mnie sie odbija to, co w wizjerze, tylko do gory nogami ;)
To portal do równoległego wszechświata.
...albo do lepszego wymiaru fotografii! ;)
Jest tak, jak pisze Zowa. Dlatego w każdym korpusie wywalam muszlę oczną, bez tego kawałka gumy widać w wizjerze więcej i można dokładniej omieść kadr przed naciśnięciem spustu.
To raczej nic dziwnego nie jest, ot zjawisko optyczne :)
Widzę tu same mądre odpowiedzi..
Jest takie powiedzonko o poziomie pytania i odpowiedzi... ;) Co tu mądrego odpowiedzieć? Patrząc pod dziwnym kątem obserwujesz obraz odbity nie od tej ściany pryzmatu co normalnie i tyle.
Swoją drogą sądziłem, wątek od samego początku to żart.
Bo jest dla wszystkich taki z wykluczeniem autora...
W 40d nie ma pryzmatu chyba .... Więc widać pustkę;)
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
W 40d nie ma pryzmatu chyba .... Więc widać pustkę;)
Coś mi się zdaje, że jednak jest.