Czy można wymienić palnik w lampie błyskowej na palnik z innego modelu ?
Witam,
padł mi palnik w starej sigmie ef-500 dg st. Szukam zamiennika i pytanie czy warto ryzykować założenie np. palnika z sb800?
Wymiarami palniki są takie same prócz średnicy sigma ma 3,2mm, a nikon 3,6mm. Ponad to sigma ma liczbę przewodnia ok 50-53, a nikon 56.
Czy założenie silniejszego palnika kompletnie rozwali mi siłe błysku czy też będę w stanie to wyregulować w ustawieniach w aparacie.
Czy ktoś robił podobny eksperyment ?
Odp: Czy można wymienić palnik w lampie błyskowej na palnik z innego modelu ?
Cytat:
Ponad to sigma ma liczbę przewodnia ok 50-53, a nikon 56.
Znaczenie ma tu raczej energia błysku i pojemność kondensatora, a nie liczba przewodnia przy maksymalnie wyciągniętym zoomie.
W dodatku palniki są tu raczej dość elastycznym elementem układu - np. w radzieckich fleszach ten sam palnik IFK-120 stosowano w różnych lampach o energii błysku sięgającej od 36 do 100 J.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomot
Czy ktoś robił podobny eksperyment ?
Podmieniałem dla sprawdzenia dyfuzora palnik w lampce Tumax-a, na wydłubany z kompaktu, ale z jednoczesną zamianą kondensatora wyładowawczego z 500 mikroF na 160 mikroF i działało.
Większa średnica palnika, to większa ilość gazu do jonizacji, ale w Twoim przykładzie to jakaś niewielka różnica i nie będzie potrzeby zmiany kondensatora.
Sprawdziłbym to doświadczalnie, korciłoby mnie to natychmiast.
Kupiłem palnik od sb800 i jest problem. Mianowicie, jak to chińszczyzna, uzwojenie przewodu do elektrody wyzwalającej jest niezbyt dobrze zrobione, jest ono dość grube w efekcie przy błysku na full mocy poszedł mi dymek z odbłyśnika lampy(prawdopodobnie uzwojenie doknęło tego odbłyśnika. Poza tym z lampy też leci za każdym razem malutki dymek(tylko na full mocy).
Mam też drugi żarnik dużo większy z quantaray 900wa i on też puszcza czasem dymek ,ale bardzo delikatny. Teraz pytanie, czy to normalne, dymek chyba pochodzi z obwoluty pod uzwojeniem tego kabelka do elektrody i w tym też miejscu pojawiło się osmolenie.
Czy starać się zaizolować to uzwojenie bo obawiam się, że bez izolacji będzie ryzyko ponownego styku z odbłyśnikiem.
Jednak dymek zanika po kilkudziesięciu błyskach, wygląda jakby palnik musiał się "przepalić".
Dymek z palnika prawdopodobnie spowodowany jest brudem na nim(ślady palców).
Radzę palnik przemyć spirytusem. Od biedy może być denaturat.
Raczej nie, zakładałem w rękawiczkach, ale dodatkowo przemyłem alkoholem izopropylowym. Dymek wyraźnie wydobywa się z miejsca gdzie przewód otacza rurkę.