Odp: Mój nowy system Canona
Zamiast przeglądać allegro powinieneś przejrzeć ten dział na forum. Oprócz sumy do wydania nie podałeś żadnych informacji . Trudno powiedzieć czy szukasz sprzętu do portretu, sportu czy przyrody. Czy potrzebujesz ff czy wystarczy ci aps- c. Powróżę z fusów - kasy powinno wystarczyć.
50,60d i stałki o ogniskowych 35 i 85mm, oczywiście lampa też. Na początek wystarczy. Chociaż do portretu lepsza byłaby ff. Starczy na 6d lub na 5d2.
Cytat:
Zamieszczone przez
Galan
Głównie portret i APS-C
Nie wiem czym teraz dysponujesz, ale IMO nie warto teraz przechodzić na system Canona dla APS-C, tym bardziej jeśli interesuje Cię głównie portret.
Ogólnie to wiem, że 35 i 85 sie nada do portretu :) Chodzi mi bardziej o jakiś bardziej szczegółowy wybór. Na sam początek wystarczy dobre body i porządny zoom, ale nie tele
50 lub 60d, no to się rozejrzę za czymś takim na początek :)
kup pełną klatkę
za 8 tysia kupisz 5d3 ze znikomym przebiegiem
za 1000-1200 kupisz 85 1.8 lub 100/2 na początek do portretu
w ramach budżetu możesz od razu dokupić za 1000 50 1.4
masz wtedy wydane 10 tysi, masz świetne body, masz dwie stałki z których tą dłuższą kiedyś wymienisz na 135L
inna opcja - kup 5d2, do tego 135L i ewentualnie 50 1.4 - nadal masz świetny zestaw portretowy
dlaczego nie chcesz pełnej klatki ?
6d za 5klocków
100 f/2 1,2k
50 f/1.4 1k
lampa jakaś np yn568exII z 800zł
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
6d za 5klocków
100 f/2 1,2k
50 f/1.4 1k
lampa jakaś np yn568exII z 800zł
Po co komu lampa w ff ?! Jednak wybór 6D to najlepsza opcja, obiektywy - zależy jaka ogniskowa, nikt nie odpowie za Ciebie na to pytanie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Po co komu lampa w ff ?
Dziwaczne troche pytanie. Bo co ma wielkosc nosnika do oswietlenia kadru?
Do watkotworcy: moj "zelazny" zestaw budzetowy dla pasjonata w Canonie, to utrzymane 5D z 35/2 i 85/1.8.
Wtedy i piekny obrazek, i na cos extra wystarczy...