Odp: Błyskanie w plenerze
Ja na swoje lampy (600ex-rt i 430 EXII) montuje na dwóch oktach 80cm. Może i sporawe, ale świetnie rozpraszają światło, dając miękkie światło.
Chyba, że chcesz poeksperymentować to można zaopatrzyć się w strumienice lub kwadratowy softbox z plastrem miodu. Wszystko zależy, jaki efekt chcesz uzyskać.
Ja mam zwykłe parasoleczki i też dają radę :)
ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
wiało naprawdę mocno...
mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
pozdrawiam
Paweł
parasolki transparentne statyw i ...... najlepiej osoba do pomocy jak jest wiatr lub dobrze obciążyć / lub nawet przywiązać do czegoś jak jest wietrznie.
Sam też będę próbował ze softboxem . Nie mniej parasolki najbardziej mobilne.
A ja proponuję coś takiego Firefly II Softbox Reporterski Octa 65cm
Panowie, zaryzykowałem i kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawko
ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
wiało naprawdę mocno...
mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
pozdrawiam
Paweł
Pawko, masz jakiegoś linka do zdjęć doświetlanych parasolkami? Próbowałem swoich sił z parasolkami i wyszło to marnie, dużo lepiej wychodzą zdjęcia używając softboxa ( ale to tylko moje zdanie :) )
[QUOTE=helios;1241493] kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony :)
[/COLOR]
podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
[QUOTE=robson999;1241499]
Cytat:
Zamieszczone przez
helios
kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony :)
[/COLOR]
podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
phottix easy-up
[QUOTE=robson999;1241499]
Cytat:
Zamieszczone przez
helios
kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony :)
[/COLOR]
link do softboxa: PowerLux 60x60cm do lamp reporterskich - Softbox PowerLux - Fotozakupy.pl
a tutaj mój wczorajszy test http://psbytom.files.wordpress.com/2...ww1.jpg?w=1050