Odp: obiektyw z DSLR do SLR
Rozumiem że mówimy o Canonie. Obiektywy od pełnej klatki możesz normalnie używać na analogowych korpusach, nie ma jakiś specjalnych dodatkowych oznaczeń. Obiektywów EF-S nawet nie dasz rady przypiąć do korpusu.
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelB
Rozumiem że mówimy o Canonie. Obiektywy od pełnej klatki możesz normalnie używać na analogowych korpusach, nie ma jakiś specjalnych dodatkowych oznaczeń. Obiektywów EF-S nawet nie dasz rady przypiąć do korpusu.
nie zgodzę się :D
Sigma 17-70 przypięta do C50e, ale winieta okrutna
ogólnie każdy obiektyw EF będzie pasował do każdego korpusu EF bez znaczenia czy cyfra czy analog
Oczywiście chodzi o Canona.
I szkła poza jednym tamronem mam wszystkie canonowskie.
Czyli rozuiem że AF też powinien sobie dawać radę?
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
nie zgodzę się :D
Sigma 17-70 przypięta do C50e, ale winieta okrutna
Sigma 17-70 nie ma bagnetu EF-S.
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Sigma 17-70 nie ma bagnetu EF-S.
a to: Sigma AF 17-70mm f/2.8-4.5 DC macro - Review / Test Report ?
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Ta Sigma to obiektyw niepełnoklatkowy, ale z bagnetem EF. Bagnet EF-S charakteryzuje się wystającą tylną soczewką i jest stosowany wyłącznie przez Canona. Ale faktycznie powinienem też uwzględnić w odpowiedzi takie przypadki.
teraz rozumiem, dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu :)
Parę lat temu kupiłem używaną sigmę 50mm/2.8 macro i wymagała wymiany chipa żeby dało się jej używać na nowszym aparacie - brak komunikacji z korpusem. Niby tu masz odwrotną sytuację, ale może się zdarzyć, że tamron nie będzie działał.
w canonie 10-22 czyli ef-s ściągasz gumowy odbijak (jak rozkminisz jak to robi się to palcem w 3 sekundy), zakładasz na analoga i od 15mm kryje pełną klatkę - wiem bo tak używałem.