Samyang 12mm 2.8 - w końcu ryba od Samiego na FF
Samyang zrobił chyba możliwie wszystkie popularne stałki i jasne i super szerokie, ale brak było fisheye do pełnej klatki. Od dłuższego czasu był fisheye do APS-C.
Po pełnej klatki do wyboru z tanich był tylko taki sobie Zenitar, a potem chcąc mieć w miarę kolory i obraz za 2500zł Sigma 15mm. Brak czegoś pośredniego - zwłaszcza że Canon wycofał się z 15mm na rzecz drogiego 8-15mm.
Info od Samyanga:
New Samyang 12 mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye
Optyczne:
Samyang 12 mm f/2.8 ED AS NCS Fish-eye - Optyczne.pl
Odp: Samyang 12mm 2.8 - w końcu ryba od Samiego na FF
nareszcie, już wpisałem na początek mojej krótkiej listy
Jeśli zmienili powłoki i nie daje fioletów na brzegach tak jak ich pozostałe szkła (miałem kilka), to można się zastanawiać nad kupnem.
A już miałem kupować obciętego S 8mm, gwiazdka przyszła wcześniej :) Jeśli cena będzie w okolicach 8mm będzie idealnie, po samplach widać, że optycznie będzie dobrze.
Biorę prawie w ciemno :D
Sprzedaję 8mm, które już mi leży ponad rok i się kurzy i biorę pod pełną klatę tego. Tylko test na optycznych niech przejdzie i można łykać.
Z tymi kolorami da się żyć jeśli cena będzie rozsądna. Zwłaszcza, że leciwy Canon kosztuje 2k PLN z drugiej ręki :(
Jeżeli będzie kosztował tyle co S8/3.5 to bdn opcja zakupu.
Ale jak odwalą manianę i cena będzie na poziomie 2000 pln to stary, dobry Zenitar 16/2.8 będzie jeszcze długo długo bardzo dobry :)
(Pod warunkiem oczywiście, że komuś się chce poprawiać żółty zafarb Zenitara)
jest sens podpinac taki obiektyw pod cropa?
Cytat:
Zamieszczone przez
crasta
jest sens podpinac taki obiektyw pod cropa?
a po co? :p jest przecież 8mm a taka 12tka straci swoje walory pod cropem i już lepiej uwa kupić
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Jeśli zmienili powłoki i nie daje fioletów na brzegach tak jak ich pozostałe szkła (miałem kilka), to można się zastanawiać nad kupnem.
Wystarczy że będzie taki jak 14/2.8 - mi nic więcej nie trzeba. A z tego piszą o powłokach na być lepszy.
--- Kolejny post ---
Druga przyjemna wg mnie rzecz to fakt że Samyang jest 12mm, a Canon/Sigma 15mm, Zenitar 16mm - wszystkie mają kąt widzenia 180 stopnia.
Im większa ogniskowa tym obiekt na środku kadru większy, natomiast na brzegu obraz musi być bardziej skompresowany. Wynika z tego, że Samyang ma bardziej naturalne widzenie - mniej skompresowane brzegi. Ogniskowa 12mm sugeruje użycie odwzorowania stereograficznego. Odwzorowanie tego typu daje chyba najprzyjemniejsze dla oka efekty, bo w rogach pola widzenia kształty są zachowane najlepiej ze wszystkich odwzorowań, a zakrzywienia linii prostych są umiarkowane jak na "rybie oko".