Jaki ultraszerokątny obiektyw wybrać?
Witam wszystkich użytkowników. Jestem posiadaczem EOSa 500d i planuję kupno ultraszerokątnego obiektywu. Cena powiedzmy nie gra roli, ale wszystko ma swoje granice oczywiście. Myślałem nad: Canon EF-S 10-18 mm, Canon EF-S 10-22 mm oraz Sigma 10-20 m. Proszę o Wasze opinie. Myslicie, ze jest sens wydać ponad 2k do takiego aparatu? Użyje go do fotografowania krajobrazu. Pozdrawiam.
Odp: Jaki ultraszerokątny obiektyw wybrać?
Budżetowa opcja 10-18 może okazać się swietym rozwiązaniem ;)
dla mnie 10-18 dyskwalifikuje brak podziałki ustawiania ostrości :p
wolałbym starą sigmę 10-20 bo da się kupić ponizej 1000zł ;) największy jej minus to słabe rogi :p
Z tego co ja wyczytałem to najlepszy by był canon 10-22 :p
Miałem 10-22 z 30D i 50D i mogę polecić. Bardzo dobre szkiełko do cropa.
Miałem Sigme 10-20 i na początku mi się podobała, ale ostatecznie ją sprzedałem, rogi bardzo słabe, środek w miare dobry. W tym wypadku też plus na Canon'a EF-S 10-22mm - jeśli masz budżet.
Jak cena nie gra roli to proponuje Tokinę 11-16/2,8 wer. II. Miałem i sprzedałem (czasami żałuję, może kupię jeszcze raz). MZ to świetny obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
dla mnie 10-18 dyskwalifikuje brak podziałki ustawiania ostrości :p
wolałbym starą sigmę 10-20 bo da się kupić ponizej 1000zł ;) największy jej minus to słabe rogi :p
Z tego co ja wyczytałem to najlepszy by był canon 10-22 :p
Z ciekawości, do czego Ci ta podziałka?
do hiperfokalnej przy krajobrazach, do ustawiania ostrości przy fotach nieba w nocy, do fotek przy których używam bardzo ciemnego filtru.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
do hiperfokalnej przy krajobrazach, do ustawiania ostrości przy fotach nieba w nocy, do fotek przy których używam bardzo ciemnego filtru.
Dokładnie! miałem Sigmę 10-20 ( świetny obiektyw ), mam Tokinę 11-16/2.8 ( jeszcze fajniejszy :D )
Rozważałeś pewnie Sigmę f/4-5.6, jak cena za bardzo nie gra roli to może Sigmę 10-20 f/3.5? Lepsza od C10-22, szczególnie na 10mm i znacznie poprawione brzegi w porównaniu do Sigmy f/4-5.6, tylko słyszałem, że bardziej od Canona aberruje i na pełnej dziurze robi się klimatyczna winietka - ale wtedy nie musisz już dodawać jej w PSie :) Przymykasz do f/8 i jest git :)