Alternatywa dla Quantuum Dual Power 600 Ws
Witam serdecznie,
Szukam od pewnego czasu alternatywy dla rozwiązania Quantuum Dual Power 600 Ws. Jak wiadomo, zestaw ten nie jest już obecnie produkowany i został zastąpiony nowymi seriami. No właśnie, czy w podobnych granicach cenowych 1000-1400PLN jesteśmy w stanie kupić lampę o podobnych parametrach a co najważniejsze nastawionych na plener czyli zawierającą power gripa ? Oczywiście, można kupić osobno generator i osobno lampę - ale cenowo robi się już wtedy kosmos. Z góry dzięki za pomoc i sugestię.
Odp: Alternatywa dla Quantuum Dual Power 600 Ws
Osobiscie polecam lampy REPORTER 360 - mam dwie - w plenerze spisuja sie bardzo dobrze i są bardziej mobilne niz Quantuum.
Ja za to bym rozważył Jinbeii Discovery od fripersa, mała nie duża głowica, do tego sterowanie z dołu.... 2 100 pln ale hmmm wg mnie będzie lepsza przyjemność z błyskania... Sam mam Dual Power i jeśli wiem że nie mam nikogo do pomocy to nie biore jej w plener a szkoda;/ Do tego w dual power mam problem bo bolec blokujący mocowanie bowensa jest... za krótki i softbox czasem lubi się sam wypiąć z lampy;/ (okta od fripersa-szybko rozkładana). Ostatnio ten zestaw Discovery chyba nawet Tomasz Zienkiewicz testował...
Genesis reporter 360 Duża moc w kompaktowej obudowie za śmieszne pieniądze
Cytat:
Zamieszczone przez
bastiano
Osobiscie polecam lampy REPORTER 360 - mam dwie - w plenerze spisuja sie bardzo dobrze i są bardziej mobilne niz Quantuum.
Powiem szczerze, że się zakochałem w tym rozwiązaniu. Jest tylko jedno ale, czy te 360WS wystarczy aby coś powalczyć w trudniejszych warunkach. Fotografuje głównie auta - 80% to ciemne garaże lub półmroki jak poniżej. Do tej pory pożyczałem okazjonalnie Metz`a 58 af-2 i podpinałem go pod Beauty disha 70cm. Ale już teraz wiem, że to zdecydowanie za mało. Czy te 360WS mi spokojnie wystarczy ? Fajnie by było też od czasu powalczyć trochę ze słońcem, przy 600Ws coś tam można zdziałać a tu raczej o takich podejściach należy zapomnieć.
Mozna powalczyc spokojnie ze sloncem. Musisz tylko zaopatrzyc sie w wyzwalacze do HSS. Fabryczne, mimo ze dzialaja swietnie - nie daja mozliwosci synchro z krotkimi czasami. Ostatnio rozświetlałem tymi lampami duża sale weselną i daje rade.
Jestem prawie zdecydowany. Zastanawiam się tylko czy jest sens nabywać navigatora czy iść za ciosem i kupić coś do krótkich czasów. Podrzucisz jakiś portret naświetlony Reporterem ?
Cytat:
Zamieszczone przez
bastiano
Mozna powalczyc spokojnie ze sloncem. Musisz tylko zaopatrzyc sie w wyzwalacze do HSS. Fabryczne, mimo ze dzialaja swietnie - nie daja mozliwosci synchro z krotkimi czasami. Ostatnio rozświetlałem tymi lampami duża sale weselną i daje rade.
Pokaż, proszę, jakieś zdjęcia z sali weselnej, może też portrety oświetlane tymi lampami. Z góry wielkie dzięki.
Jakimi wyzwalaczami wyzwalałeś je?
Cytat:
Zamieszczone przez
adasb82
Jestem prawie zdecydowany. Zastanawiam się tylko czy jest sens nabywać navigatora czy iść za ciosem i kupić coś do krótkich czasów. Podrzucisz jakiś portret naświetlony Reporterem ?
Cytat:
Zamieszczone przez
adasb82
Podrzucisz jakiś portret naświetlony Reporterem ?
Lekki off-topic (z góry przepraszam) - czy na podstawie samego zdjęcia będziesz w stanie określić, czym było naświetlone, czy lampą systemową Canona, czy Reporterem, czy jakimś generatorem z głowicą (oprócz Jinbei jest Fomei, "trochę" drożej znajdziesz małego Elinchroma - Ranger Quadra, był dokładnie omawiany w jakimś wątku na forum), i jak się spisał konkretny sprzęt świecący? Myślę, że nie do końca, bo kolega byłby w stanie wykorzystać praktycznie dowolne światło aby uzyskać oczekiwany efekt - jeśli już to dodatkowe informacje, np. godzina, warunki słoneczne (położenie słońca, cień/słońce), poziom mocy, modyfikator, parametry zdjęcia.