Czy opłaca się w moim przypadku brać pod uwagę Canona 30D ?
Witam
Rozglądam się od jakiegoś czasu za używanym body , na początku chciałem kupić nowego Canona 1100D lecz trochę poczytałem i postanowiłem, że jednak nie będę ładował się w serie xxxxD tak więc po szybkim zapoznaniu się z rynkiem używanych lustrzanek canona postawiłem na 40D lecz z tego co widzę średnio o 200-300zł taniej można dorwać 30D (jest też ich więcej na aukcjach) czytałem, że 30D i 40D nie dzieli przepaść i są bo bardzo podobne konstrukcje z paroma ulepszeniami w 40D.
Aparat wykorzystywać będę głównie do:
- Zdjęcia produktów w "domowym studiu"
- Zdjęcia aut (zarówno tych stojących jak i w ruchu np rajdy samochodowe)
- Od czasu do czasu jakiś krajobraz i zabawy z długimi czasami naświetlania
Czy w moim przypadku opłaca się brać pod uwagę 30D? trochę martwi mnie wiek trzydziestek i co za tym idzie przebieg migawki a w 40D z kolei do 100 tyś klapnięć wymiana jest gratis (nie wiem czy to prawda ale już kilka osób potwierdziło, że mieli darmową wymianę)
Odp: Czy opłaca się w moim przypadku brać pod uwagę Canona 30D ?
Darmowa wymiana migawki poniżej limitu określonego przez producenta to prawda. Do fotografii produktu nada się większość lustrzanek( najlepsze w tym temacie ff, nawet starsze, ale są droższe od 30/40d, w ogóle to ile chcesz wydać?) aparat jednak to nie wszystko. Pytasz o opłacalność zakupu 30d. O dobrą, zadbaną sztukę nie będzie łatwo, chociaż na twoim miejscu zainteresował bym się 40d, masz lv, w foto produktu się przyda. Jakie masz wyposażenie " domowego studia"?
30D to juz naprawde staruszek z epoki 5D classic. 40D jest nieco nowszy. Na pewno znajda sie dobre sztuki 30D ale lepiej chyba kupisz 40D zeby sobie potem nie pluć w brodę
Na plus dla 40D w fotografii produktowej należy zaliczyć przede wszystkim tryb LiveView.
Dzięki niemu ostrość będziesz mieć tam gdzie chcesz, a nie tam gdzie chciał aparat.
Brałbym 40D bez zastanawiania, teraz kompakty kosztują więcej...
Jaki budżet i jakie szkła ? Bo do rajdów to coś lepszego potrzeba .
Zdecydowanie kieruj się w stronę 40D/50D i dobre oświetlenie w studiu "produktowym".
warto dołożyć :P bierz 40d
Mam zarówno 30D jak i 40D, i jest różnica w jakości obrazka na korzyść 40D. Warto dopłacić te kilka stów.
Fakt zapomniałem wspomnieć o kilku sprawach :P
Na body mam przeznaczone ok 800-900zł
Cytat:
Jakie masz wyposażenie " domowego studia"?
Póki co to nic wielkiego czysta amatorka: Tło fotograficzne, dwie lampki z żarówkami 5500k, blenda no i statyw.
Cytat:
Jaki budżet i jakie szkła ? Bo do rajdów to coś lepszego potrzeba .
Szkieł póki co nie mam żadnych bo dopiero wchodzę w lustrzanki :) Ale mam na oku Tamrona 18-200 i do tego Canona 50mm f1.8 bo lubię bokeh.
lustrem bez szkla??? kreatywnie