Odp: Zdjęcia lasu - know how
Spróbuj zrobić kilka zdjęć z różną ekspozycją, żebyś mógł to później w jakiegoś soczystego HDRa złączyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucashco
Co dalej?
Foty, foty i jeszcze raz foty... rób foty, przyglądaj się wynikom, koryguj ustawienia aparatu, zmieniaj kadry i znów obserwuj wyniki i koryguj ;)
Dla mnie najprzyjemniejsze jest w takich plenerach spokój, zero pośpiechu i cisza. Mogę na spokojnie ustawiać aparat jak mi się marzy, bez strachu, że mi się zmieni sytuacja ( drzewa raczej Ci nie uciekną ;) ). Podelektuj się tym. Zdjęcia na pewno wyjdą udane:)
Warto oprócz szerokich ujęć porobić jakieś zbliżenia a nawet detale. Dobre urozmaicenie całości.
Najlepszy jest wczesny ranek po deszczu, wtedy masz właśnie podnoszącą się mgłę, która dodatkowo osadza się na pajęczynach, roślinach czy na owadach. Efekt murowany. Poszukaj też polan, gdzie ściany lasu utworzą drugi plan. Polany wykorzystasz też o zachodzie słońca, wtedy będziesz miał fajną kontrę, tutaj światło musisz mierzyć z nieba, reszta wyjdzie niedoświetlona, i o to chodzi. Możesz też zrobić tzw przestał przez pojedyńcze drzewo w kierunku słońca, oczywiście gdy nie świeci zbyt mocno. No i - mz- las liściasty prezentuje się lepiej.
Acha. Poszukaj strumieni leśnych i weź ciemne filtry, najlepiej cokin jak masz. Udanych zdjęć;)
Może mało fotgograficzna rada, ale warto też użyć czegoś co odstraszy komary, ktore czasem skutecznie potrafią popsuć radość focenia ;)
Statyw to podstawa, ale masz, to dobrze.
Ja czasem próbuję się bawić w focenie koron drzew od dołu wzdłóż pnia, czasem fajne ujęcia wychodzą.
Ponadto lekka mgiełka i przebijające się światło też może dać fajne ujęcia, do tego droga gubiąca się w lesie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Może mało fotgograficzna rada, ale warto też użyć czegoś co odstraszy komary, ktore czasem skutecznie potrafią popsuć radość focenia ;)
Zgadzam się w zupełności. W upalne dni trzeba też patrzeć pod nogi. Czasem trudno jest dostrzec wygrzewającą się żmiję, a ukąszenia potrafią być groźne.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Warto oprócz szerokich ujęć porobić jakieś zbliżenia a nawet detale. Dobre urozmaicenie całości.
Dokładnie. Można pięćdziesiątką na pełnej dziurze porobić fotografie n.p. polnych kwiatów tak, aby mieć słońce delikatnie po lewej lub po prawej stronie (o poranku lub przed zachodem). Trzeba tylko uważać na bliki. Lepiej aby w tle mieć raczej roślinność niż w tym przypadku nieciekawe niebo. Z tej wydmuszki można wycisnąć ciekawe "rozmycia". :)
Taki klimat lasu udało mi się zdobyć podczas tegorocznej majówki w Górach Stołowych , lecz kazdy interpretuje inaczej "dark forest", ja to widziałem tak:
i kolor:
W sierpniu niestety slonce szybko sie podnosi, wiec poranny kilmat nie bedzie dlugo trwal