-
FF czy jasne szkła?
Noszę się z zakupem 6D. Wciąż jednak nie wiem, czy nie będzie korzystniej dokupić jasne szkło do 60D, który aktualnie posiadam. Fotografuję koncerty, wciąż brakuje światła. Każdy ob., który mnie interesuje zaczyna się od 3 tys. wzwyż, a więc połowę sumy 6D. Mając 6D mógłbym focić ciemniakami, a jakość i tak byłaby lepsza. Miał ktoś podobne rozterki?
Trochę szkoda mi się pozbywać 60D, bo to fajny sprzęt. Błędne koło...
-
Odp: FF czy jasne szkła?
Igor - powiem tak FF + jasne szkła, a tak bardziej merytorycznie, to wg mojej subiektywnej oceny ISO 1600 w 6d szumi taki jak 400 w 60d. Jak chcesz to moglibyśmy się spotkać, strzeliłbyś parę fotek na 6d z różnym ISO i byś sobie na spokojnie porównał ;)
-
chyba bangi czyta w moich myślach, wchodząc w temat widzałem tylko jednąodpowiedź FF i JASNE SZKŁA , prsote . Jeżeli focisz naprawde cięzkie sceny czyli nocne koncerty albo gigsy w undergoundowych klubach to nawet pomimo jasnych szkieł w apsc rozpiętość tonalna jest slabsza niż w FF i nie będzie to wyglądać tak samo. Możesz isć w półsrodki i kombinować z apsc + jasne szkłą a za pare lat ff bla bla bla. Dojdziesz jednak do wniosku dość szybko że to co potrzebujes jest tym czego właśnie nie masz niewazne co wybierzesz czy FF czy Jasne szkła, i tak będziesz miał niepotrzebne straty finansowe. Pozdro 600 na rejonie
-
Dzięki,
trudno się nie zgodzić Waszymi opiniami.
-
A robisz koncerty raczej przy zastanym, czy coś kombinujesz z błyskiem? Powiem coś bardzo nieodkrywczego - co FF to FF...
-
-
To chyba nie ma się nad czym zastanawiać ;) A zresztą, propozycja Bangi'ego jest chyba nie do odrzucenia - przestrzel parę klatek i zobaczysz różnicę ;)
Powodzenia!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
niestety FF+jasne szkła
nie, że niestety tylko na pewno FF i jasne szkła :)
-
FF to cos wspanialego. Nie ma nad czym sie zastanawiac. A tak z ciekawosci jakie masz szkla?