Problem z oprofilowanie Xerox Phaser 7800DN
Chciałem oprofilować drukarkę Xerox Phaser 7800DN przy użyciu dołączonego oprogramowania PhaserMatch i posiadanego oddzielnie spektrofotometru ColorMunki Photo. Niestety pomimo tego, że PaserMatch widzi spektrofotometr, nawet sczytuje kolorowe pola, to na końcu zamiast możliwości zapisania profilu, pojawia się komunikat: "Profile creation is not licenced. Please connect the right dongle".
Dostałem odpowiedź z supportu Xerox'a, że oprofilowanie z użyciem PhaserMatch jest możliwe wyłącznie z spektrofotometrem X-rite dedykowanym do ich drukarek.
Czy jest jakaś możliwość wgrania np. innego sterownika do CM, tak aby działał on z PhaserMatch?
Oczywiście zostaje jeszcze oprogramowanie X-rite dołączone do ColorMunki Photo. Ale PhaserMatch wydaje mi się, że posiada więcej możliwości.
Odp: Problem z oprofilowanie Xerox Phaser 7800DN
Nie wiem jak w przypadku 7800, ale w mojej niegdysiejszej 7760 PhaserMatch przede wszystkim umożliwiał relinearyzację drukarki. Czy opcja kalibracji również nie działa?
X-Rite ma zwyczaj zaszywać licencje w pamięci sensora - jeśli więc Xerox utrzymuje że oprogramowanie działa wyłącznie z sensorem dedykowanym, to najprawdopodobniej jest on donglem aktywującym moduł do profilowania i nie będzie dało się tego obejść. Jeśli jednak da się drukarkę kalibrować, to bym się zbytnio nie przejmował i używał generyków Xeroxa, ew. machnął profil ArgyllemCMS.
Z kalibracją nie ma problemu. To jest jedyna opcja którą przepuszcza. Dopiero problem jest z profilami i dograniem ich do sterownika drukarki.
Zastanawia mnie fakt, że w PhaserMatch są do wyboru także inne mierniki np. i1 ... (kilka) czy z nimi też byłby taki sam problem? Czy w i1 nie robią ograniczeń ze względu na jego cenę :)
Argyll mnie trochę przeraża, ze względu na brak nakładki graficznej. Znalazłem kiedyś taką tylko do profilowania monitora. Czy jest też jakaś nakładka do robienia profili drukarki?
Są jakieś pseudonakładki, ale niezbyt fortunne. Zawsze można poprzestać na profilach generycznych, po zlinearyzowaniu powinny dobrze się sprawdzać.
Co do innych sensorów, to nie mam pojęcia - 7760 nie używam od wieków, PhaserMatch był inny, a nawet wtedy używałem go wyłącznie do linearyzacji. W i1Pro też można zaszywać licencje, które aktywują funkcjonalności oprogramowania.