Mój obiektyw Canon 100mm 2.8 macro - czy robi ostre zdjęcia makro ?
Witam
Prośba o ocenę zdjęcia i informację, czy wg Państwa posiadany przeze mnie egzemplarz obiektywu Canon 100mm 2.8 macro robi poprawnie ostre zdjęcia. Czyli jest to maksimum możliwości obiektywu, a dalej już softwarowo wyostrzać ? Obiektyw podpinany był pod canona 40d, 350d. Zaprezentowane zdjęcie to crop zdjęcia, powiększenie 1:1, zrobiony jpg z aparatu bez żadnych obróbek. Ekspozycja to przesłona 11, czas 1/250 sek.
Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam
Bogdan
Odp: Mój obiektyw Canon 100mm 2.8 macro - czy robi ostre zdjęcia makro ?
Niezły owad, ale chyba zbyt płytka GO.
W przestrzeni ostrości jest raczej dobrze - obejmuje 2/3 oczu i nieco poza nimi.
Zobacz, płytka GO, ale objęła to co "najlepsze".
Fotografia, przyroda, Szersze?
Przy tego typu fotografii i stosowanych powiększeń głębia ostrości jest bardzo mała. Zobacz w jakimś kalkulatorze ile masz GO więc to pozowli Ci pojąć jak sa to małe roamiary.
BTW - wg mnie obiektyw jest OK.
Zapomniałem dopisać - tak jak simarik, moim zdaniem obiektyw jest dobry, ale przestrzeń ostrości zbyt "cofnięta".
Według mnie ostre zdjęcie...
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Uspokoiło mnie, że mój egzemplarz jest OK. Teraz więc pora na naukę, praktykę, aby zdjęcia makro były 'zjadliwe'.
Wg mnie ta fota jest lekko poruszona, czas 1/250 przy 100 mm i cropie to już blisko "teoretycznej granicy poruszenia".
Używałeś statywu do tej foty, czy to było "z ręki".
Robiłem z ręki to zdjęcie, wykonam w takim razie też ze statywu, jak również z dłuższym czasem.
Cytat:
Zamieszczone przez
bxw
Robiłem z ręki to zdjęcie, wykonam w takim razie też ze statywu, jak również z dłuższym czasem.
Dokładnie ! Zrób testy ze statywem.