canon 6d vs canon 5d mk i
Witam, zastanawiam się nad ponownym kupnem cyfrówki. Moje pytanie jest czy canon 6d wart jest swojej ceny? Czy może lepiej kupić sprawdzonego canon 5d mk i.
Dodam że miałem 5d mk i i mk ii. Moje wątpliwości budzi canon 6d a dokładniej mówiąc jakość obrazu. Pamiętam że jak miałem 5d mk ii to strasznie było widać przejścia tonalne. W 5 d mk i nie było tego.
Jak to jest w wypadku canon 6d?
Załączam zdjęcie żeby było wiadomo o co mi chodzi.
Odp: canon 6d vs canon 5d mk i
do czego ma Ci służyć ta puszka?
obydwie są świetne
teraz pytanie - czy warto dopłacać 4k pln do 6d?
Przesiadłem się z 5D mkI na 6D. Zrobiłem to głównie z powodu AF i używalnego wyższego ISO, gdyby nie było mi to potrzebne zostałbym przy 5D mkI. Wg. mnie przejścia tonalne w clasicu łagodniejsze ale z 6D więcej da się wyciągnąć z cieni i świateł.
ja myślę ze nie wart jest swojej ceny i na twoim miejscu poczekałbym aż stanieje do poziomu ceny nowego c50 1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
do czego ma Ci służyć ta puszka?
obydwie są świetne
teraz pytanie - czy warto dopłacać 4k pln do 6d?
Do zdjęć :-) Ogólnie studio, szybki AF nie jest mi potrzebny. Wysokiego iso też używał w związku z tym nie będę. Najbardziej zależy mi na jakości obrazu. To co wkleiłem to nie jest akceptowalne.
Wiadomo może dlaczego tak się dzieje?
6D ma jedną świetną rzecz - Wi-Fi.
Jak niepotrzebne Ci ISO i AF to po co przepłacać? Używane 5d1 szybko odsprzedasz jak nie spełno oczekiwań.
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Jak niepotrzebne Ci ISO i AF to po co przepłacać? Używane 5d1 szybko odsprzedasz jak nie spełno oczekiwań.
5d mk i oraz mk ii już miałem więc wiem na czym to stoi. 6d nijet. Co do mk ii to pamiętam że te przejścia tonalne strasznie chrzanił, i jeśli 6d robi podobnie to...
Ogólnie to sobie tak myślę że lepiej może do L-ki dopłacić i podpiąć pod 5d.
nie wiem jak jest z 5D I, ale miałem kiedyś aparat z tego okresu (wczesna jura) 350D dobrze go wspominam, wyjąwszy może parę drobiazgów w których technologia trochę jednak odjechała - fajny aparat, zawsze mówiłem że najpierw trzeba myśleć o dobrej optyce a potem o korpusie.
Cytat:
Zamieszczone przez
alozyjrubik
Ogólnie to sobie tak myślę że lepiej może do L-ki dopłacić i podpiąć pod 5d.
I to będzie dla Ciebie najlepsze rozwiązanie.
No dobrze, a wiadomo o co chodzi z tymi pasami co na zdjęciu pokazałem? Jaka jest przyczyna tego? Koledzy ze stajni nikona też takie problemy mają?