Tulipan do Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Jaką osłonę przeciwsłoneczną kupić do Canon EF 85 mm f/1.8 USM pod FF?
Taki się nada:
Phottix ET-65III - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
wychodzi 45zł
Odp: Tulipan do Canon EF 85 mm f/1.8 USM
lol, seriously?
DEDYKOWANĄ KUP %) ORYGINALNĄ ZA 500ZŁ
tak ta sie nada, zamiennik oryginału ET-65III
czytałem że zamiennik ciężko założyć i jest pokryty destrukcyjną farbą która odbija światło i niszczy zdjęcia:
Cytat:
Poza tym w oryginale od wewnątrz jest chyba materiał matowy, w zamienniku go brak. Odnoszę wrażenie, że powoduje to odbijanie światła i pogorszenie jakości zdjęć. Kupuj oryginał.
ET-65 III/II
są zamienniki wyłożone czymś w rodzaju ATŁASU i są matowe wewnątrz.
Dobrze się nakładają i dobrze spełniają swoją funkcję
Co do samych tulipanów, uzywam ich tylko w celu ochrony przed łociem gości na sali, w plenerze chyba nigdy nie miałem w celu ochorny przed słońcem.
Co do wyłożenia w środku, z tego co kojarze to tylko L tele miały wyłożenie materiałem w środku, ale jeżeli ci na tym zależy to możesz wybrać się do sklepu gdzie sprzedaje się okleiny, można kupić identyczny materiał który sobie ładnie wytniesz i w srodku wykleisz, jest na tyle cienki że nie zobaczysz nic w obiektywie, wydasz max 5 zł a jeżeli ma to ci zapewnić spokojną głowe to czmeu nie
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Co do samych tulipanów, uzywam ich tylko w celu ochrony przed łociem gości na sali, w plenerze chyba nigdy nie miałem w celu ochorny przed słońcem.
Co do wyłożenia w środku, z tego co kojarze to tylko L tele miały wyłożenie materiałem w środku, ale jeżeli ci na tym zależy to możesz wybrać się do sklepu gdzie sprzedaje się okleiny, można kupić identyczny materiał który sobie ładnie wytniesz i w srodku wykleisz, jest na tyle cienki że nie zobaczysz nic w obiektywie, wydasz max 5 zł a jeżeli ma to ci zapewnić spokojną głowe to czmeu nie
ale po co się męczyć kupować coś dodatkowo, docinać i doklejać, skoro w tej cenie okolo 30zł są tulipany już z takim materiałem w środku. W Kielcach w fotobrosie 28zł kosztowała taka osłona i sam miałem w swojej 85tce.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
ale po co się męczyć kupować coś dodatkowo, docinać i doklejać, skoro w tej cenie okolo 30zł są tulipany już z takim materiałem w środku. W Kielcach w fotobrosie 28zł kosztowała taka osłona i sam miałem w swojej 85tce.
słowo "męczyć" jest chyba tutaj pojęciem względnym,a czkolwiek mat czy bez, tulipan czy jego brak, to raczej nie przedkłada sie jakoś MASAKRYCZNIE na jakość zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
EOS_1DX
czytałem że zamiennik ciężko założyć i jest pokryty destrukcyjną farbą która odbija światło i niszczy zdjęcia:
ET-65 III/II
Tak, jest pomalowany w środku na oczojebny zielony.
Ludzie!!
Większość obiektywów wewnątrz nie jest poprawnie wyczernionych a przejmujecie się osłoną :D
Zamienniki są lepsze, oryginały łapią kurz, który później wchodzi pod przednią soczewkę :mrgreen: